Minsta kompassen mäter solvinden

2010-11-12 12:16  
De tre sensorelementen är grupperade längs tre axlar.

En ny magnetfältsmätare från Uppsala fungerar lika bra som konkurrenterna men väger bara 10 gram. Minst i världen, enligt forskarna.

Forskare vid Ångströms rymdtekniska centrum har utvecklat en minimal magnetfältssensor eller magnetometer som de också kallas. Tekniken kan liknas vid en sorts avancerad kompass som noggrant mäter såväl riktning som styrka hos snabbt fluktuerande solvindar och magnetfält kring himlakroppar.

- Den är stor som ett frimärke och väger bara tio gram, och ja, det vågar jag påstå är minst i världen, säger Greger Thornell vid Uppsala universitet.

Enligt forskargruppen brukar magnetometrar som används för vetenskapliga ändamål i rymden väga cirka ett kilo. Lägre vikt betyder lägre kostnader eftersom det går på drygt 100 000 kronor att skjuta upp ett kilo i rymden. 

Magnetometern byggs upp av många små känsliga sensorelement, som i sin tur består av tiotals lager av nanometertunna material.

- Vår utmaning har varit att skära ut konturerna på sensorelementen. Det gäller att skära på rätt djup för att inte orsaka kortslutningar eller oönskade magnetiska egenskaper, säger doktoranden Anders Persson.

För att lyckas med det har forskarna använt två avancerade metoder:

  • FIB-teknik (focused ion beam), där en fokuserad stråle av galliumjoner skär ut fina detaljer.
  • ESCA-teknik (Electron spectroscopy for chemical analysis) för att noggrant kunna analysera material i tunna skikt

I magnetometern grupperas sensorelementen sedan i tre axlar för att kunna mäta i alla riktningar.

Nu måste tekniken kvalificeras för rymdbruk innan den kan skjutas upp. Den har redan klarat tester med gammastrålning med gott resultat, liksom flera vibrationstester. Nu återstår bland annat termiska tester.

Forskarna undersäker även hur tekniken kan komma till användning på jorden.

Charlotta von Schultz

Mer om: Kompass Solvind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer