Merkurius i närbild

2008-01-14 15:58  
Passeras i kväll

För första gången på över 30 år flyger idag en rymdfarkost förbi Merkurius, solsystemets innersta planet. Stora temperaturskillnader och hög densitet gör planeten extrem.

Ikväll klockan 20.04 svensk tid passerar rymdsonden Messenger som närmast den lilla planeten. Rymdsonden ska ta mer än 1200 bilder, utforska Merkurius magnetfält och vilka material planeten består av. Senast en rymdsond kom nära planeten var 1975 då Mariner 10 passerade.

Messenger sköts upp år 2004, och ska passera Merkurius två gånger till innan den går in i omloppsbana runt planeten år 2011. Vid passagerna ska rymdsonden ta hjälp av gravitationen för att komma på rätt spår så att den kan gå in i omloppsbana.

Merkurius är den mest outforskade av solsystemets stenplaneter, alltså de planeter som har en fast yta av sten. De andra är Venus, Jorden och Mars. Merkurius räknas som den minsta av alla planeter, sedan Pluto tappade sin planetstatus. Om Jorden vore en basketboll, skulle Merkurius vara liten som en golfboll.

Av stenplaneterna har Merkurius högst densitet, äldst yta och störst temperaturskillnad. De extrema egenskaperna gör planeten till en nyckel för att förstå hur stenplaneterna har uppkommit.

Trots att Merkurius ligger så nära solen, ska Messenger också undersöka om det finns is på planeten. På solsidan kan det visserligen bli mer än 400 grader celsius. Men samtidigt är skuggsidan extremt kall, ner mot 180 minusgrader.

Anledningen är att planeten roterar så långsamt runt sin egen axel. Ett Merkuriusdygn, alltså tiden som går mellan två soluppgångar, är 176 jorddagar. Och atmosfären är så tunn att värmen från solsidan inte sprids till den kalla sidan.

Ena halvan av planeten ska bli fotograferad för första gången, bland annat delar av calorisbassängen, som är en av solsystemets största kratrar. Ytan är tre gånger så stor som Sveriges.

Karolin Jonsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer