Innovation

Massiva neutronstjärnan kan lära forskarna om det okända

Med hjälp av Green Bank Telescope i West Virginia har astronomer identifierat neutronstjärnan som slår rekord. Foto: B. Saxton / NRAO / AUI / NSF

Neutronstjärnans diameter är bara 24 kilometer, men massan är mer än dubbelt så stor som vår sol. Det innebär att den balanserar på gränsen till att krossa sig själv till ett svart hål.

Publicerad

När en stjärna går mot sitt slut stöter den bort sina yttre lager. Sedan imploderar de inre delarna i en gravitationskollaps. Om massan är den rätta övergår den i en supernova, och det som blir kvar är en neutronstjärna. I typiska fall har de en diameter på 20 kilometer, men nu har man upptäckt en större – den mest massiva hittills.

Med hjälp av Green Bank Telescope i West Virginia har astronomer identifierat neutronstjärnan som slår rekord. Det är en millisekundpulsar vilket innebär att den skickar ut regelbundna pulser med en rotationshastighet på 1–10 millisekunder. Neutronstjärnan har en diameter på 24 kilometer och motsvarar 2,14 solmassor. Det innebär att den närmar sig gränslandet för när massan är så stor att den krossar sig själv till ett svart hål.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här