LG tar täten med 88-tums oled-tv i 8k

2018-08-30 08:11  
New York i högre upplösning än tidigare. Foto: LG

Sydkoreanska LG först i världen med oled-tv i 8k.

Trenden är tydlig: folk köper större tv-apparater. Det har tillverkare som Samsung och LG inget emot. Det ger dem nämligen ett skäl till att sälja 8k-teknik till en värld som precis vant sig vid 4k.

Full hd var ett stort språng för ett 10-15 år sedan, med en upplösning på 1 920x1 080 pixlar. 4k gav oss 3840x2160 och kallas ofta ultra-hd.

Vilket smeknamn 8k får dras med är oklart, men en vanlig jämförelse mellan 4k och 8k är att det ryms fyra 4k-skärmar på en 8k-skärm. Upplösningen 7680×4320 ger över 33 miljoner pixlar. Vilket betyder att tillverkarna kan öka storleken på sina skärmar och ändå leverera en bättre bildkvalitet.

Under teknikmässan Ifa i Berlin visar LG sin nya 88-tumstv med oled-teknik och 8k-upplösning, något de själva hävdar att de är först i världen med. Den är avsedd för konsumentmarknaden men något pris har inte angetts. Även Samsung visar en 8k-tv under Ifa, men till skillnad från LG tycks Samsung inte ha några planer på att anamma oled-tekniken.

Problemet nu är detsamma som när 4k-tekniken var ny: det finns i princip inget innehåll att fylla skärmarna med. Uppskalning av 4k-innehåll kan visserligen ge goda resultat, men det lär dröja ett tag innan streamingtjänster och andra leverantörer är ikapp.

Peter Ottsjö

Mer om: IFA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer