Konstgjord lunga i fickan

2013-04-15 12:15  
Så fungerar extralungan. Grafik: Jonas Askergren, fakta: Ulla Karlsson-Ottosson

En konstgjord lunga så liten att den kan bäras i fickan. Det ska göra livet lättare för personer med den kroniska lungsjukdomen kol. Karolinska institutet är en nyckelspelare i projektet.

Plast och dina egna stamceller kan fungera som byggmaterial till nya kroppsdelar. Det vet Paolo Macchiarini, kirurg och gästprofessor vid Karolinska institutet. Hittills har han använt tekniken för att rädda livet på fem patienter med akut behov av en ny luftstrupe.

Nu ger han sig i kast med nästa projekt, att skapa en bärbar extralunga för patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom – kol. Sjukdomen gör att lungornas förmåga att ta upp syre successivt minskar. I dag är kol den tredje vanligaste dödsorsaken i Europa, och antalet drabbade ökar.

– Vårt mål är att skapa en bärbar liten lunga som kan ge patienterna ett bra liv och slippa vara tvungna att vistas på sjukhus, säger Paolo Macchiarini på Karolinska institutet i Huddinge.

Målet är inte att ersätta hela lungan. Snarare handlar det om att förstärka lungkapaciteten när det behövs.

– Du ska kunna koppla på den när du tränar eller om du känner dig sämre en dag.

Utgångspunkten är ett membranfilter av biokompatibel plast från det tyska företaget Novalung. När Ny Tekniks reporter tar upp filtret i handen känns det lätt som luft. Nu ska storleken krympas till 5 x 5 cm. För det krävs avancerade matematiska algoritmer. Dessutom ska stamceller planteras in. Väl på plats ska de styras till att bli lungceller. Det är via dem våra kroppar gör sig av med koldioxiden i blodet och fyller på med syre.

Ett problem med dagens konstgjorda lungor är att det kan bildas blodproppar i systemet. Därför måste patienterna äta blodförtunnande medel.

– Vi hoppas även kunna ta bort risken för blodproppar så att patienterna slipper biverkningarna med preparaten. Det innebär att också gravida och heparinallergiker kan använda den konstgjorda extralungan, säger Paolo Macchiarini.

Tricket är att låta endotelceller, de celler som utgör gränsskiktet mot blodet i våra blodkärl, växa fram i filtret. Endotelcellerna bildar en glatt film som förhindrar att celler i blodet aktiveras och bildar blodproppar.

– Att använda stamceller från patienten är det optimala. När det inte går kommer vi att använda embryonala stamceller från cellbanker.

Går allt som planerat kan kliniska test på fem patienter starta i slutet av nästa år. Allt förutsatt att berörda myndigheter ger grönt ljus.

Under hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länk.

Fyra länder deltar

Den bärbara minilungan är ett treårigt EU-projekt som heter Ambulung (Ambulatory Bioartificial Lung). Det startade 1 juli år 2012.

Deltagare är Karolinska institutet, Imperial College of London i Storbritannien, det tyska medicinteknikföretaget Novalung samt universitet i Florens, Italien.

Budgeten är 7,43 miljoner euro (58 miljoner kronor) varav EU bidrar med 5,65 miljoner euro (45 miljoner kronor).

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer