Kolnanofibrer trimmar datorn

2006-05-30 23:00  

Hög värmeutveckling och dåliga kontakter är två problem som de stora halvledartillverkarna tampas med i jakten på mindre och snabbare elektronik. Chalmersavknoppningen Smoltek vill lösa båda. Upphovsmännen bakom det nystartade bolaget hävdar att de har receptet på hur kolnanofibrer kan bakas in i kretsar av kisel.

Stor entusiasm och framtidstro råder i Smolteks lilla krypin på Chalmers Innovations inkubator för nystartade företag. Bolaget består än så länge bara av två personer på heltid, juristen David Brud, som också är vd, och forskaren Shafiq Kabir. De har precis kommit hem från en stor konferens för

nanoteknik i Boston i USA där de, som enda svenska företag, fick presentera sina idéer för branschfolk och riskkapitalister.

- Det var väldigt positivt och vi möttes av stort intresse, säger David Brud.

I jakten på allt mindre och snabbare elektronikkretsar brottas halvledarbranschen med flera problem. Ett är hitta en ersättning till dagens kopparledningar, som inte hänger med när dimensionerna krymper och hastigheterna skruvas upp, ett annat är att leda bort värmen från mikroprocessorerna för att de inte ska överhettas.

Kolnanofibrer, eller kolnanorör, med sin höga ledningsförmåga för såväl ström som värme, är ett av branschens huvudspår och ett område där företag som Intel, IBM och Infineon forskar.

Problemet är att införliva kolnanomaterialen i halvledarindustrins komplicerade processer utan att elektroniken förstörs. En utmaning är till exempel att få en fungerande kontakt mellan kolnanomaterialet och olika metaller

i elektronikkretsen.Enligt Shafiq Kabir kan Smoltek erbjuda en lösning. Företaget har utvecklat en visionär metod för att baka in kolnanofibrer i halvledarindustrins vanligaste process, CMOS.

- Vi använder samma metaller och grundteknik som industrin gör i dag. Dessutom kan vi kontrollera egenskaperna hos kolfibrerna exakt och hålla en mycket hög reproducerbarhet av strukturerna, säger Shafiq Kabir.

Smoltek är nu på jakt efter en partner i industrin. Med hjälp av en amerikansk juristfirma söks ett antal patent, samtidigt som tekniken finslipas. Två forskare på Chalmers MC2-labb och Göteborgs universitet har engagerats på deltid i företaget.

- Vi arbetar på vår första demonstrator för att visa hur kolnanofibrerna kan införlivas i kisel, säger Shafiq Kabir.

Idéerna till att få kolnanofibrerna att växa som han vill föddes under doktorsarbetet.

Handledaren, professor Stefan Bengtsson, som också är chef för MC2, gläds åt att Smoltek försöker kommersialisera forskningen.

- Vi har vid Chalmers och Göteborgs universitet byggt upp en unik kunskap i gränslandet mellan nanofysik och elektronik om hur man integrerar kolnanomaterial i vanlig CMOS och det är roligt att Smoltek försöker göra något av den kunskapen, säger han.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer