Kollegorna: Lans sak är vår

2011-01-27 06:30  

Svenska uppfinnareföreningen välkomnar att en åklagare inlett en brottsutredningen om intrång i Håkans Lans patent.<br/> - Det är ju jättebra, säger vd:n Wanja Bellander.

- Det här har vi jobbat länge för, säger Wanja Bellander glatt. Att beivra patentintrång är ju den stora stötestenen för många uppfinnare, de har ju inte råd att slåss mot stora industrier, säger hon.

Styrelseordföranden i Svenska uppfinnareföreningen är Mats Olsson:

- Vi välkomnar det här. Det är ju så att vi inte förstår att man ostraffat kunnat stjäla någons patent utan att åklagarna reagerat tidgare.

- Men nu när vi har fått två åklagare som är specialiserade på immaterialrätt och vi hoppas nu på en förändring, säger Mats Olsson, som läst teknisk fysik på Chalmers och själv är uppfinnare.

Ny Teknik avslöjar i dag att Fredrik Ingblad, en av dessa två åklagare som har operativt ansvar för immaterielsrättsärenden inom åklagarmyndigheten sedan 1, 5 år tillbaka, har inlett en förundersökning om brott.

Fallet gäller intrång i den svenske uppfinnaren Håkan Lans navigationspatent, som används i tillverkningen av transpondrar för främst sjöfarten världen över.

Brottsutredningen startades för ett år sedan men har inte varit allmän känd. Vilka bolag utredningen riktas mot döljs av förundersökningssekretess.

Men till bakgrunden hör en anmälan till EU-kommissionen från Håkan Lans, där fyra transpondertillverkare nämns.

Svenska uppfinnareföreningen har i dag nära 3 000 medlemmar och 35 lokala föreningar och har det senaste året vuxit med flera nya föreningar.

- Det finns ett stort intresse för innovation i Sverige. Ordet är på allas läppar, konstaterar Wanja Bellander.

Mer om: Patent Gateway

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer