Klart: Astra Zeneca får ett vaccinavtal med EU

2020-08-14 14:31  
Tester av det potentiella covid-19-vaccinet AZD1222, som hittills visat goda försöksresultat, pågår i flera länder. Foto: Claudio Bresciani/TT

Astra Zeneca har gjort upp om leveranser av 400 miljoner doser av covid-19-vaccinet AZD1222 med EU-kommissionen.

Det skriver den svensk-brittiska läkemedelskoncernen i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen gör det möjligt för alla medlemsländer att få tillgång till vaccinet till självkostnadspris under pandemin, enligt Astra Zeneca. Avtalet säkrar också möjligheten att omfördela vaccindoser till övriga länder inom Europa under krisen.

”Detta första vaccinavtal med EU-kommissionen kommer att säkra att miljontals européer har tillgång till AZD1222 när det har godkänts”, skriver Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i en kommentar.

Läs mer: Expert om ryska vaccinet: ”Vi vet inte om det fungerar alls”

Han hoppas leveranser av de första doserna ska kunna ske mot slutet av 2020.

Allians med EU-länder

Avtalet som nu har träffats med EU-kommissionen bygger på ett avtal i juni med en allians av stora EU-länder ledd av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna.

Tester av det potentiella vaccinet som publicerades i juli visade att det tolererades och producerade ett robust immunförsvar mot covid-19 på alla deltagare. Fortsatta tester pågår ännu, bland annat i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, samtidigt som tester även planeras i USA, Japan och Ryssland.

Läs mer: Jakten på coronavaccin: De har nyckelroll i unika kraftsamlingen

AZD1222 har utvecklats i samarbete med University of Oxford och universitetsavknoppningen Vaccitech och avtal finns nu med länder runt om i världen för att bygga upp en leveranskapacitet på upp emot tre miljarder vaccindoser.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer