Karolinska använde experimentell behandling utan tillstånd

2017-01-18 09:54  
Karolinska Universitetssjukhuset har behandlat ett 70-tal svårt sjuka patienter utan de tillstånd som krävs. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ett 70-tal svårt sjuka patienter har behandlats med en experimentell cellterapi från Karolinska Universitetssjukhuset, utan tillstånd.

Behandlingen har getts till patienter som har gått igenom en benmärgstransplantation, men fått svåra komplikationer. Då har patienten fått donerade celler som har tagits från en moderkaka och sedan odlats, skriver Svenska Dagbladet.

Från 2011 fram till förra året ska åtminstone 68 patienter fått genomgå behandlingen, enligt SvD. Men metoden har varit experimentell, har inte genomgått sedvanliga kliniska prövningar och det har saknats nödvändiga tillstånd från Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Efter en intern utredning tar sjukhusledningen avstånd från att metoden har använts.

– Jag kan bara säga att det skett utan att ansvariga upptäckt och korrigerat att några få inte följt reglerna. Det tog tre år fram till sommaren 2014 då vi ändå misstänkte att allt inte stod rätt till. Sedan dess har en verksamhetschef avsatts och en pensionerad professor med timanställning på sjukhuset har stängts av. Verksamheten har stoppats och vi har infört en kontroll som ska se till att alla följer lagar och regler och vet vilka tillstånd som behövs, säger Harald Blegen, divisionschef, till Svenska Dagbladet.

Ärendet är anmält till Centrala etikprövningsnämnden.

Det är oklart om behandlingen har lett att patienter har fått komplikationer eller avlidit. Flera patienter har avlidit, men dokumentationen har varit så undermålig att det inte går att dra slutsatser om det beror på behandlingen, enligt en intern utredning.

Från annat håll försvaras forskningen och behandlingen. I en debattartikel på DN Debatt på onsdagen skriver två överläkare från Akademiska sjukhuset i Uppsala att innovativ forskning och behandling som har räddat livet på svårt sjuka patienter har stryps på grund av ängslighet: ”KI och KS har i kölvattnet av Macchiarini-skandalen förbjudit användning av modern cellterapi. Detta får fullständigt fatala konsekvenser för patienter och forskare i Sverige.”

Anna Orring

Mer om: Karolinska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer