Kåberger: Risk att det stannar vid prototyper

2010-03-16 23:00  

Allt fler vill driva på teknikutvecklingen med olika pristävlingar. Det amerikanska energidepartementet lovar 70 miljoner kronor till den som kan ersätta 60-wattslampan.

Sedan år 2000 har mer än 60 stora priser lanserats runt om i världen med en samlad prissumma på närmare två miljarder. Det visar en rapport från konsultföretaget McKinsey.

Medan de flesta etablerade priser, som Nobelpriset, belönar framsteg

i efterhand är majoriteten av de nya priserna utmaningar.

Det amerikanska energidepartementet lovar till exempel 70 miljoner och chans till statliga stororder till den som utvecklar en lysdiodslampa som kan ersätta den gamla 60 wattsglödlampan. Tävlingen kallas L Prize.

Även rymdorganisationen Nasa har flera pristävlingar, bland annat för bränslesnålt flyg.

Tekniktävlingar kan vara en bra modell för att få fram rejäla tekniksprång, men Tomas Kåberger, generaldirektör på Energimyndigheten, är tveksam till att använda skattemedel till tävlingar med stora prissummor.

- Svenska myndigheter har där-emot en tradition av krävande teknikupphandlingar, där ett antal beställare går samman för att få fram något som ännu inte finns på marknaden. Det är en bättre modell.

Ett bra exempel tycker han är en upphandling av energieffektiva kylskåp, som dåvarande Nutek gjorde på 1990-talet. Den vanns av Electrolux.

- Det är viktigt att tekniken som utvecklas också sätts i produktion. En risk med tävlingar är att det bara blir en prototyp, som sedan aldrig kommer till nytta.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer