Idrottare med genförändring <br></br> slinker igenom dopingtest

2007-11-23 10:48  

Tio procent av de svenska männen och nära 70 procent av kineser, koreaner och japaner har en genförändring som ger dem stor chans att slinka igenom ett av idrottens vanligaste dopningstest. De kan äta anabola steroider, utan att det avslöjas i urinproven.

De anabola steroiderna efterliknar könshormonet testosteron. Den förändrade genen påverkar ett enzym som är viktigt för nedbrytningen av hormonet. Det gör att halterna av dopningsämnen i urinen blir mycket låga.

Men de kan avslöjas om testet kombineras med en dna-analys. Det visar Jenny Jakobsson Schulze vid Karolinska institutet i sin doktorsavhandling.

När försökspersoner med genförändringen dopades med en engångsdos, nådde bara 40 procent av dem upp till de gränsvärden som den internationella antidopningsbyrån Wada lagt fast.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer