Holmes störst i solsystemet

2007-11-15 12:45  
Klotet till vänster är Holmes i samma skala som solen i bilden till höger.

Solsystemets största objekt är inte solen. Det har astronomer på Hawaii konstaterat efter att lyft sina blickar och kikare mot kometen Holmes, och sett den passera solen i diameter.

Den 24 oktober exploderade kometen, som ursprungligen bara var 3,6 kilometer stor. Sedan dess har Holmes vuxit med en halv kilometer i sekunden. Och den 9 november växte den om solen i storlek och var då 1,4 miljoner kilometer i diameter.

Den var till och med så stor att den inte rymdes i bildfältet på vanliga astronomiska teleskop. En vidvinklig kikare på Hawaii var ett av de få astronomiska proffsinstrument som kunde fotografera hela kometen.

Men kometen är synlig för ögat, och med ett enkelt amatörteleskop kan man se det gigantiska dammolnet som blir allt större från natt till natt. Särskilt väl kommer den att synas den 19 november, då Holmes passerar framför stjärnan Mirfak i stjärnbilden Perseus. Det kommer att se ut som om den ljusstarka stjärnan sväljs av det stora molnet.

Men solen är, och förblir, det i särklass tyngsta objektet i vårt solsystem. Holmes genomskinliga atmosfär av gas och damm, det som astronomerna mätt, innehåller mindre massa än en ordinär asteroid. Det innebär att kometen inte kommer att påverka planeternas banor, och den kommer inte heller att orsaka någon rymdkatastrof.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer