Här försvinner breven i luften

2012-07-19 08:16  

Smällar, rökmoln och vidbrända brev. Den svenska raketposten varade en kort men explosiv era.

När 1960-talet bröt in rådde raketfeber i hela världen. Med Sputnik och Gagarin i färskt minne beslöt svenska Postverket att modernisera postgången och starta ilpostbefordran per raket.

Den 1 november 1961 genomfördes den första raketpostuppskjutningen från Rindö utanför Vaxholm. Raketen flög tyvärr fel, så breven hamnade i Solöfjärden.

Inte gick det bättre nästa gång. Vid ett försök på Järvafältet i Stockholm exploderade raketen vid start och spred stora mängder vidbrända brev över nejden.

Den 24 augusti 1969 sköts en raket med post mot Norge från den svenska sidan av Grövelsjön i Dalarna. Raketen nådde 900 meters höjd och en hastighet av hela 600 km/h. Fallskärmen, som skulle få raketen att prydligt dala ned på den norska sidan, löstes aldrig ut, så större delen av posten förstördes när raketen kraschade.

Men huvudsyftet med raketposten var nog aldrig att snabbt och säkert få fram brevförsändelser. Nej, det gällde nog snarare att förse filatelisterna med spännande poststämplar och raketamatörerna med alibin för livsfarliga experiment. 1975 ägde den sista raketpostuppskjutningen rum.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer