Här är de häftigaste exjobben

2011-05-31 23:00  

Vår och dags för en ny kull industridesigner att ta examen. Ny Teknik har valt ut de mest spännande exjobben från några av landets designutbildningar.

<p>Utbildningar i industridesign finns i dag på många håll i landet. Störst är designhögskolan i Umeå, där 43 studenter visade upp sina arbeten i början av den här veckan.</p> <p>- Kvaliteten är jättehög och många blir rekryterade innan de är klara, säger rektor Anna Valtonen.</p> <p>Ofta är det dock utländska företag som anställer studenterna från Umeå.</p> <p>- De har kraftigare armbågar. Jag önskar att svensk industri hade mer mod och vågade anställa fler unga, kreativa människor, säger hon.</p> <p>En formgivare som kommer utifrån kan fungera som en katalysator och förnya tänkesätt och idéer. Värdet av det har ännu inte alla svenska företag förstått, säger Anna Valtonen, som själv kommer från Finland och har en bakgrund på Nokia.</p> <p>- Sverige är tvådelat. Det finns massor av företag som är jätteduktiga, men det finns också en grupp som inte använder design på ett strategiskt sätt för att till exempel förstå sina kunder.</p> <p>En viktig del i utbildningen är samarbete med industrin. I sina exjobb samarbetar studenterna med företag och offentliga organisationer.</p> <p>Industrin bjuds också in till designhögskolan.</p> <p>- Vi vill ge inspiration och våra studenter kan hjälpa företag att tänka nytt och kreativt på ett strukturerat sätt, säger Anna Valtonen.</p> <p>Hon ser flera trender. Användningen av ny teknik och sociala medier får stort genomslag även inom design. Tjänster, som musiktjänsten Spotify, överförs i fysiska produkter som en radio för att dela spellistor..</p> <p>- En spännande fråga är också hur utvecklingen av 3d-skrivare kommer att påverka designerrollen. Redan i dag går det till exempel att göra ett personligt smycke i datorn, skriva ut det och ge bort det i julklapp.</p> <p>Utöver de renodlade designutbildningarna finns numera inriktningar mot design och produktutveckling.</p> <p>Det är något som Anna Valtonen välkomnar.</p> <p>- Även om inte alla arbetar direkt med att formge nya produkter så får vi fler här i landet som förstår vad design kan tillföra.</p>

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer