Han ska göra nano säkert för människor

2011-11-08 23:00  
Niklas Jungerth

Tio nanostandarder är klara. Ändå återstår minst 30. Niklas Jungerth vid SIS – Swedish Standards Institute – drar nu in en ny typ av svenska företag i arbetet.

Varför behövs standarder för nano?

– Standarderna lägger grunden för den teknik som kommer på sikt. Den skapar också trygghet genom att man skaffar kunskap om hur man mäter och karakteriserar nanopartiklar. Runt om i världen finns en stor vilja att göra tekniken säker för människan.

Vilka är med i den tekniska kommittén i dag?

– Vi har 15 högskolor och organisationer med sedan tidigare. Nu kommer sju till åtta nya företag med i arbetet.

Vilka är nykomlingarna?

– Det finns många företag som arbetar med nanopartiklar men som inte ser sig som nanoföretag. Dit hör kosmetikaföretag och tillverkare av plåster- och bandage.

Varför är det viktigt att de är med?

– Jag tror inte att de varit medvetna om att det pågår ett standardiseringsarbete som kan påverka deras verksamhet. Är de med och i arbetet minskar risken att de till exempel hamnar i en sits där de måste anpassa sin tillverkning efter metoder som tagits fram av konkurrenterna.

Vilka områden kommer nanostandarderna att gälla?

– Standarderna omfatta är fyra områden: termer och vokabulär, karakterisering och mätning av partiklar, säkerhet och hälsa samt materialspecifikationer.

Hur länge har arbetet pågått?

– Från SIS sida handlar det om tre år.

När kan det vara färdigt?

– Inom tre till fyra år ska de grundläggande standarderna för nanotekniken vara färdiga. Vissa standarder är redan klara. Dit hör hur man ska mäta toxiciteten hos metallnanopartiklar som andas in via lungorna. Det är en viktig arbetsmiljöfråga.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt