Godislik disktablett förgiftningsrisk

2014-03-31 14:34  
Mjuka diskmedelskapslar, förvillande lika godis. Foto: Red

Flytande maskindiskmedel i gelatinkapslar är för små barn förvillande lika karameller. Hundratals förgiftningsfall om året rapporteras.

Gel Caps innehållande högkoncentrerat maskindiskmedel blir allt populärare att lägga i diskmedelfacket på diskmaskinerna.

Men för små barn innebär de en lockelse att stoppa i munnen. Tabletterna påminner om stora karameller med sin glänsande yta och ofta läckra färgsättning.

Hundratals förgiftningsfall rapporteras årligen. Små barn biter lätt igenom den mjuka kapseln och får i sig det högkoncentrerade diskmedlet.

Tyska institutet för riskvärdering BfR vänder sig nu till maskindisktillverkarna för att ta fram disktabletter som ser mindre "godislika" ut.

Det gäller form, färg och ytans beskaffenhet. Diskussioner förs om att tillsätta ett bittert smakämne som avskräcker från att bita i tabletten.

Dessutom diskuteras metoder för effektivare återförslutning av diskmedelsförpackningarna, som gör det svårare för små barn att öppna dem.

BfR påpekar att inte bara små barn är i farozonen, även äldre personer med begynnande demenssymptom eller nedsatt syn löper risk.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hälsorisker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer