Förvärv gav nytt rekordår

2008-04-01 23:00  

2007 blev ett kanonår för svensk industri. Satsningarna på forskning och utveckling nådde en ny toppnotering. Men de största ökningarna beror på utländska förvärv. I år ökar få företag sin FoU i Sverige.

FoU-ligan är Ny Tekniks årliga rankning av storföretagen som satsar mest på forskning och utveckling, FoU, i procent av omsättningen.

Förra året blev ett nytt rekordår. De 20 mest FoU-intensiva företagen ökade sin FoU med sammanlagt 17 procent.

Det är den största ökningen i procent räknat sedan FoU-ligan startade för 15 år sedan.

Men det är utomlands som de stora nysatsningarna sker. Sedan flera år ökar gradvis investeringarna i FoU i låglöneländer som Kina och Indien.

Bakom förra årets uppgång ligger också viktiga förvärv utomlands. Hela Astra Zenecas rekordökning av FoU med 8,5 miljarder kronor förklaras av köpet av det amerikanska bioteknikbolaget Medimmune. Det innebär att hela ökningen skedde i USA. Även Ericssons ökning beror på flera förvärv.

I Sverige minskade antalet FoU-anställda hos Astra Zeneca med 225 personer till totalt 5 159.

- Vi kommer att fortsätta att jobba med effektiviseringar och jag tror inte att man ska räkna med någon personalökning att tala om i Sverige, säger Astra Zenecas informationsdirektör Staffan Ternby.

Ericsson är det företag med flest FoU-anställda i Sverige, omkring 10 000. Det antalet har legat ungefär konstant det senaste året. Däremot har de utländska förvärven gjort att andelen FoU-anställda i Sverige minskat. För några år sedan låg den på 60 procent, men har i dag minskat till drygt 50 procent.

Men var den framtida FoUn placeras kommer att bero på var Ericsson gör framtida förvärv, enligt FoU-chefen Håkan Eriksson.

Av de stora koncernerna svarar bara Scania och ABB ja på frågan om de kommer att nyanställa inom FoU i Sverige i år. Scania räknar med att nyanställa 250-300 personer. ABB räknar med att öka sin FoU med 15 procent och nyanställa i Sverige men också i låglöneländer, speciellt i Indien.

Bland de mindre företagen på listan aviserar Axis Communications och IFS nysatsningar i Sverige.

Hos bioteknikföretaget Biovitrum, som för andra året i rad toppar FoU-ligan, pågår däremot en omstrukturering av verksamheten som kan drabba FoU-sidan i år.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer