Forskare: Materialet starkare än grafen

2013-10-14 07:03  

Carbyne är materialet som slår grafen med hästlängder. Det tror forskare vid Rice University i Houston. Det kan i så fall vara världens starkaste material.

Det är forskare från Rice University i Houston som publicerat nya forskningsrön i ACS Nano.

Materialet består av kolatomer som hålls samman med dubbla eller alternerande enkel- och trippelbindningar. Materialet liknar grafen men sägs vara dubbelt så starkt.

Carbyne är inte ett nytt material. Det har tidigare spårats i bland annat meteroiter, skriver The Verge. Det har dock varit svårt att tillverka. Forskarteamet på Rice University har lyckats skapa en kedja med 44 atomer. Forskarna tror att materialet kan vara intressant för framtida nanoteknik, fortsätter The Verge.

Mikael Syväjärvi, forskare på Linköpings universitet och en av grundarna till grafentillverkaren Graphensic, har hört talas om materialet men vet ännu inte så mycket.

– Det kommer ju varianter på grafen emellanåt. De är alla intressanta, men ofta svåra att tillverka.

Varför det?

– Om materialen inte är vanliga i naturen är de ofta svåra att tillverka, också för oss människor. Många av varianterna är mer räkneprodukter än så länge.

Hur svårt är det att sätta ihop 44 atomer?

– Generellt är det inte särskilt lätt. Ofta är det svårt med underlaget som har ett mönster som påverkar atomerna. Så har de lyckats med detta är det intressant, säger Mikael Syväjärvi.

Vad tror du händer härnäst?

– I processer som denna brukar forskare att återskapa processen. Resultatet ska vara reproducerbart. Av atombitarna gör man sedan nya tester.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL