Fokus på innovationer vid upphandling

2016-12-15 13:46  
”Innovationsupphandling kan främja en framtidsinriktad och effektiv offentlig sektor”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: TT

Den nybildade Upphandlingsmyndigheten, som ska bidra till vassare upphandlingar i den offentliga sektorn, ska fokusera på innovationsupphandling inom ramen för regeringens strategi Smart industri.

Upphandlingsmyndigheten bildades i fjol höstas. Dess syfte är att arbeta för en effektiv, hållbar offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. Nu har myndigheten fått i uppdrag att främja innovationsupphandling genom att ge stöd till beställargrupper inom ramen för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri.

Beställargrupperna ska bestå av upphandlande myndigheter på nationell, regional och lokal nivå som har gemensamma behov av innovativa lösningar. Upphandlingsmyndighetens beskrivs som att skapa forum för kunskaps- och erfarenhetsutbyte där styrkan i det gemensamma identifierade behovet kan bättre tas till vara.

– Innovationsupphandling kan främja en framtidsinriktad och effektiv offentlig sektor, och också verka som drivkraft för förnyelse och en hållbar utveckling av näringslivet, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Satsningen motiveras med att nya tekniklösningar och innovationer är nödvändiga för att lösa de samhällsutmaningar som Sverige står inför i form av klimatförändringar, urbanisering och en åldrande befolkning, och som konkreta exempel på områden där innovativa lösningar behövs anges transport, hälso- och sjukvård samt samhällsbyggande.

Upphandlingsmyndigheten får för uppdragets genomförande använda högst 2 miljoner kronor under år 2017 och 2 miljoner kronor under år 2018.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 mars 2019.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer