Fint pris till svensk uppfinnare

2013-05-28 12:19  

KTH-forskaren Pål Nyrén vann Europeiska patentverkets stora uppfinnarpris. Han nomineras för sin revolutionerande metod att läsa av dna.

Pål Nyrén, professor vid KTH, var som enda svensk nominerad till Europeiska patentverkets (EPO) stora uppfinnarpris, European Inventor Award.

Nu står det klart att han tilldelas årets pris i kategorin "Små och medelstora företag."

I närvaro av prinsessan Beatrix tog han tidigare i dag, tisdag, emot priset för pyrosequencing – "en enklare och snabbare metod för kartläggning av DNA, som medfört radikalt kapade kostnader per analys".

- Pål Nyréns arbete har tagit DNA-analysens möjligheter till helt nya nivåer, säger EPO:s generalsekreterare Benoît Battistelli i en kommentar.

Så här skriver EPO om Pål Nyréns metod för att läsa DNA: "Med pyrosequencing har förutsättningarna för analys av DNA revolutionerats, vilket medfört större möjligheter till individanpassad behandling av exempelvis cancer. Pål Nyréns teknik gör kartläggningen av DNA i celler snabb och billig. Idag kan en cells hela DNA kartläggas på bara två månader, att jämföra med de tretton år som krävdes tidigare – och till en absolut bråkdel av den ursprungliga kostnaden på närmast astronomiska 617 miljoner kronor. Utvecklingen har gjort det möjligt för cancerforskare att ta fram behandlingar anpassade till den enskilda patientens behov. Pyrosequencing har kommit att bli en av mest använda metoderna inom gentekniken, och den kan bidra till att rädda liv. "

- Det känns stort att ha utvecklat något som verkligen kommer till användning. Som både hjälper människor rent konkret men som också bidrar till att andra kan komma framåt i sin forskning, säger Pål Nyrén.

Övriga vinnare

Vinnare i övriga fyra kategorier av årets European Inventor Award är:

Industri: Claus Hämmerle och Klaus Brüstle, Österrike, för att ha uppfunnit de mjukstängande möbelgångjärn som blivit global industristandard.

Forskning: Patrick Couvreur, Frankrike, för en ny cancerbehandlingsmetod baserad på nanoteknologi, som möjliggör behandling av sjuka celler utan att skada frisk vävnad.

Utomeuropeiska länder: Ajay V. Bhatt, USA, för att ha uppfunnit USB-gränssnittet som innebar en enhetlig standard för anslutning av datorutrustning.

”Lifetime Achievement”: Martin Schadt, Schweiz, för att ha uppfunnit LCD-bildskärmen.

Vinnaren av 2013 års ”Popular Prize”, som utses genom en öppen omröstning där allmänheten inbjudits att delta, går till José Luis López Gómez, Spanien, för uppfinningen av en lösning för separat upphängning av hjulen i höghastighetståg.

European Inventor Award

European Inventor Award delas sedan 2006 ut årligen av Europeiska patentverket (EPO). Syftet med European Inventor Award är att uppmärksamma de individer och team som genom sitt arbete och sina innovationer antar vår tids stora utmaningar och bidrar till utveckling och välstånd. Förslagen på nomineringar kommer dels från allmänheten, dels från medarbetare vid EPO och de europeiska ländernas nationella patentmyndigheter. Finalister och därefter vinnare utses av en namnkunnig internationell jury, bland annat bestående av experter från näringsliv, politik, media, akademi och forskning.

Sedan starten har fyra svenskar varit nominerade till European Inventor Award. Till dem hör Per-Ingvar Brånemark, som 2011 tog hem segern i kategorin ”Lifetime Achievement”, för sitt banbrytande arbete med dentala implantat.

Källa: EPO

Marie Alpman

Mer om: EU-patent EPO

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer