FC Barcelonas spelstil unik

2014-09-25 12:22  
Den spanska klubben FC Barcelona med Lionel Messi har ett unikt passningsspel, visar statistik. Foto: TT

Forskningen visar vad alla Barca-fans har vetat länge. Att den spanska klubbens passningsspel är unikt. En interaktiv graf visar även andra klubbars passningsstil.

Det går att visa att FC Barcelonas spelstil är unikt. Forskaren Laszlo Gyarmati på Qatar Computing Research Institute har kunnat visa att Barcelonas kända tiki taka-passningar kan definieras med statistik.

Forskare har analyserat passningsmönstret för alla klubblag i Europas fem största ligor under säsongen 2012-13. Det handlar alltså om lagen i den engelska, spanska, tyska, franska och tyska ligan. Zlatans PSG är med förstås, och hamnar relativt nära Barcelona i spelstil i den graf som forskarna visar upp. Andra lag som ligger nära är Chelsea, Arsenal, Liverpool och Bayern Munchen.

Forskarna har tittat på hur de olika lagen spelar tre passningar efter varandra. Underlaget baseras på över en miljon passningar. Och det visade sig alltså att Barcelona har en egen stil.

FC Barcelona spelar ofta så här: Spelare A till spelare B, som sedan passar tillbaks till A, som sedan slår bollen till spelare C. Eller så här: ABAB och ABAB. Och det betyder att de passande spelarna måste röra sig snabbt framåt, menar forskarna.

Tidningen Economist som rapporterar om forskningen visar en graf där det går att se var alla de olika klubbarna hamnar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer