ESS i Lund först i Skandinavien med tung forskningstitel

2015-09-09 07:22  
European Spallation Source (ESS) Foto: European Spallation Source (ESS) / TT

Blivande forskningsanläggningen ESS i Lund har under högtidliga former förärats den svårlästa titeln europeiskt forskningsinfrastrukturkonsortium, eller ERIC.

Kort innebär den nya tituleringen att EU:s medlemsländer nu kan delta i beslutsfattandet och direkt bidra med finansiering till ESS.

”European Spallation Source är en av de mest imponerande europeiska forskningsinfrastrukturerna, som nu dessutom får en prestigefylld ERIC-status”, säger Robert-Jan Smits, EU-kommissionens generaldirektör för Forskning och Innovation, i ett pressmeddelande.

ESS är den första anläggningen i Skandinavien som får ERIC-status. Totalt finns det elva stycken i Europa. I och med utmärkelsen startar projekt Brightness där EU bidrar med närmare 20 miljoner euro till anläggningens vetenskapliga och tekniska prestanda.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt