Innovation

Doppad grafen alstrar el

Grafen som doppas i en jonlösning alstrar ström. Foto: Jun Yin
Vågkraft: En bit grafen strax ovanför havsytan kan alstra energi om vågorna sköljer över den. Foto: Yong Ni

Grafen som doppas i en jonlösning alstrar el. Det konstaterar kinesiska forskare. Resultatet kan komma väl till pass i sensorer till havs som larmar för tsunamin.

Publicerad

Många forskare har försökt att alstra energi med hjälp av grafen som doppats i olika lösningar. Men få har kunnat visa upp tillförlitliga resultat på hur stora mängder energi de har fått ur systemen. Enligt den vetenskapliga tidskriften Nature Communications bryter Wanlin Gou och han kolleger vid universitetet i Nanjing i Kina mönstret. När de doppade en 2x10 cm stor grafenremsa i natriumklorid genererades en ström på 10 mikroampere. Forskarna konstaterar att det visserligen inte är mycket, men att det räcker för att aktivera ischiasnerven hos en groda. Samtidigt rapporterar de att strömmen som genereras är proportionell mot grafenremsans yta samt dopphastigheten. Resultatet tyder på att tekniken är skalbar.

Förutsättningen för att el ska genereras är att remsan rör sig mellan luft och jonlösningen. Det är då laddningarna frigörs och börjar vandra i materialet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här