Deras vindruta blockerar laserstrålar

2019-04-03 14:45  
En amerikansk forskare vid Lewis University har kommit på ett enkelt sätt att förhindra piloter från att bländas av laserpekare. Foto: University/Flip619

Problemet med piloter som bländas av laserpekare har ökat markant. Nu har Lewis University utvecklat en vindruta där flytande kristaller gör området som träffas av lasern opakt. 

Genom åren har passagerarflygplan på väg till och från Arlanda såväl som Bromma flygplats utsatts för attacker med laserpekare som bländar piloterna. Problemet är internationellt – och eskalerande. Antalet inrapporterade fall har ökat från 50 stycken globalt 2004 till 6 700 under 2017.

Nu har Jason Keleher, kemiprofessor vid Lewis University i amerikanska Illinois, kommit på en enkel och billig lösning på problemet. Det handlar om att lägga in ett lager av samma typ av flytande kristaller i vindrutan som finns i LCD-skärmar.

Forskarnas lilla testruta fungerade väl. I vanliga fall var den helt transparent, men när en laser lyste genom glaset så triggade det en fotoresistor som kopplade på ström. När kristallerna utsätts för spänning så går de till ett oordnat tillstånd som gör rutan mjölkig, vilket stoppar bländningen.

Skymd sikt inget problem

Tanken är att rutan ska ha ett nätverk av fotoresistorer, och det är bara just den del av glaset som träffas av lasern som blir opak. Förvisso skyms pilotens utsikt något, men professorn poängterar att start och landning vanligtvis sköts av automatiserade system – och att det viktigaste är att piloten inte hindras från att läsa av instrumenteringen.

– Den coola delen är att det här är en ljusspridande och inte ljusskingrande teknik. Så den fungerar exempelvis för olika våglängder – och skulle även fungera för kraftfulla lasrar, säger Jason Keleher till IEEE Spectrum.

Läs mer: Flygplan vände efter laserbeskjutning

Och att installera systemet i dagens vindrutor tror han skulle vara en ganska enkel sak. Professorn hoppas att tekniken skulle kunna integreras med de elsystem som redan finns på plats i glaset för avfrostning.

Forskarna presenterade sitt arbete vid The American Chemical Society Meeting i Orlando, Florida.  

John Edgren

Mer om: Laser Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer