Deras smarta salva kan upptäcka infektioner

2021-11-22 12:01  
Forskare har testat sin metod på bakterien Staphylococcus aureus, som är en vanlig orsak till variga sårinfektioner. Foto: Science Photo Library

Med en egenutvecklad “smart” salva har forskare kunnat identifierat infektioner i öppna sår i ett tidigt stadium. Tekniken kan leda till snabbare behandling.

Det är inte uppenbart med blotta ögat. Men det öppna såret är infekterat, och det har forskarnas bärbara sensor upptäckt och flaggat för. Infektionen kan därmed behandlas innan den utvecklas, potentiellt till något mer allvarligt. 

Det här är idén bakom en ny metod som forskare vid universitetet i Singapore har utvecklat och som skulle kunna bli ett snabbt och billigt alternativ till dagens metoder, berättar Stat News.

Forskargruppen har tagit fram en hydrogel som innehåller dna och elektroder kopplade till en sensor. Denna ”enhet” kan placeras direkt ovanpå ett öppet sår. Den reagerar på ett särskilt enzym som kallas deoxiribonukleas, som har har kopplats till många strängar av skadliga bakterier. Om detta enzym upptäcks skapas en elektrisk signal, som sensorn snappar upp. Den kan då skicka en varning till en mobiltelefon.

Läs mer: Spindelnät blir vapen i kampen mot rymdskrot – ”Astronomiska hjälpredor”

I försök på möss har enheten kunnat identifiera infektioner innan de är möjliga att se med ögat. Om vidare studier visar att tekniken fungerar tillräckligt bra, och på människor, kan den även bidra till att minska komplikationerna inom vården, och minska vårdens kostnader. Men forskarna behöver först bland annat titta närmare på enhetens känslighet och specificitet, och försäkra sig om att dessa är tillräckligt bra.

Forskaren Dan Luo vid Cornell University, som inte har varit inblandad i studien, tror att en framtida tillämpning av en liknande teknik skulle kunna integreras med behandling. När enheten upptäcker en infektion skulle den alltså kunna släppa ut antibiotika.

Studien ”A wireless and battery-free wound infection sensor based on DNA hydrogel” har publicerats i Science Advances.

Ania Obminska

Mer om: Bakterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer