Databank kan rädda väderforskarna

2009-05-06 15:26  

Forskningen kring Sveriges väder har hindrats av dålig tillgång till meterologisk data. En ny rikstjänst ska samla informationen, öppna för forskarna och strukturera insamlingen av ny vädermätning.

SMHI och Vetenskapsrådet har reagerat på en rapport från 2008, där klimatforskare och myndigheter dömde ut möjligheterna att forska på svenskt klimat och miljö. Det gällde forskarnas möjlighet att få händerna på den information som gör forskningen möjlig.

Alla nivåer bedömdes som undermåliga: insamling, arkivering och tillgång. Det är i dag besvärligt, och ibland dyrt, att hitta själva underlaget forskningen. Skamligen ligger många länder långt före på området, till exempel Norge som redan har en nationell informationssamling.

Fem miljoner kronor över fem år går nu från SMHI och Vetenskapsrådet till en samling projekt, ännu ej definierade, som ska knyta ihop den nationella tjänsten. Det hela börjar med att se till att bidrag till olika forskningsprojekt resulterar i data som kan samlas och jämföras på ett likvärdigt sätt.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer