Därför är snacks så oemotståndliga

2015-05-14 14:00  
Forskare har klurat ut vad det är som gör potatischips så oemotståndliga Foto: TT

Har man väl börjat är det svårt att sluta äta. Tyska forskare har klurat ut vad det är som gör potatischips så oemotståndliga.

Kolhydrater, fett och salt. En kombination som triggar hjärnans belöningssystem och som är svår att stå emot. Men det är inte bara om ingredienserna och smaken i sig som ligger bakom, även förhållandet mellan fett och kolhydrater spelar en viktig roll. I alla fall när det gäller råttor. Det konstaterar Monika Pischetstrieder och hennes kolleger vid Friedrich-Alexander Universitet i Erlangen-Nürnberg, Tyskland som forskar på vad det är som får oss människor att äta så mycket att vi riskerar att drabbas av övervikt.

I ett djurförsök lät forskarna råttorna välja mellan att äta vanlig föda och mat med olika förhållanden mellan fett och kolhydrater. Populärast var födan som där kvoten mellan fett och kolhydrater liknar den hos potatischip. Det var också den mat som mest triggade de delar av råtthjärnan som är aktiverar belöningssystemet och skapar beroende.

Forskarnas slutsats är att det är en kvoten mellan fett och kolhydrater som skapar suget och gör det svårt att sluta äta, inte energiinnehållet i sig.

Resultatet av studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Science report, en systertidning till Nature.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Chips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer