Christchurch: stor förödelse av ytligt skalv

2011-02-24 13:49  

Trots att magnituden bara var 6,3 orsakade jordskalvet i Christchurch stora skador. Liknande kan hända mycket större städer, varnar geolog.

Skillnaden mellan jordbävningen den 22 februari i år och den kraftigare i september förra året var skalvets epicentrum och på vilket djup skalvet inträffade.

Det hävdar Robert Yeats, professor emeritus i geologi vid Oregon State University, som forskat om seismiska risker vid såväl Nya Zeeland som USAs västkust. Han ser stora likheter mellan Christchurch i Nya Zeeland och stora städer i delstaterna Kalifornien, Washington, Oregon liksom British Columbia.

- Förkastningen under Christchurch var obekant för de flesta och den hade inte rör på sig på tusentals år innan skalvet i september 2010, säger Yeats.

- Men de stora skadorna som nu uppstod orsakades av ett grunt skalv i stadens närhet, samtidigt som markförhållandena förvärrade situationen.

Markförhållandena under Christchurch påminner om dem under stora amerikanska städer som Portland och Seattle. En blandning av sand, slam och grus som förvandlas till en flytande sörja i samband med jordbävningar.

Han varnar för att forskare fokuserar på kollisioner mellan de stora kontinentalplattorna, och ägnar för lite uppmärksamhet åt rörelse i mindre förkastningar. Det finns flera hundra förkastningar liknande den under Christchurch på den amerikanska västkusten som kan orsaka värre förödelse än i den Nya Zeeländska staden.

- Byggbestämmelserna i Nya Zeeland är hårdare än vad de är på många andra ställen i världen, hävdar Yeats.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer