Chalmers bygger smart hinder till Göteborg Horse Show

2015-10-23 09:55  

Ett intelligent hinder utvecklat av Chalmersstudenter ska ta världscupsfinalen i Göteborg Horse Show 2016 till en ny nivå.

– Det här är en spännande utmaning för våra studenter och en chans för Chalmers att visa upp för hästvärlden vad vi kan, säger Magnus Karlsteen, docent i teknisk fysik och projektledare för Chalmershindet.

Målet med projektet är att ta fram ett hinder som kan mäta hur högt över bommarna som hästarna hoppar. Arbetsgruppen består av totalt åtta studenter från vitt skilda utbildningar på Chalmers och deras resultat ska presenteras innan Göteborg Horse Show 2016 går av stapeln i slutet av mars nästa år.

– Vi har precis kommit igång och har inte hunnit påbörja utvecklingsarbetet än. Men det kommer förmodligen röra sig om en teknisk lösning där vi placerar laserdioder och optiska sensorer i olika höjder på hindret. På det sättet går att se exakt var laserstrålen bryts och då vet vi hur högt över hindret som hästen var.

Tanken är att resultaten från hindret sedan ska kunna visas upp i realtid för publiken via en särskild skärm eller jumbotronen i hallen.

Vi kommer också att dela ut särskilt Chalmerspris till det ekipage som hoppar högst.

Samarbetet med Göteborg Horse Show är tänkt att fortsätta och för varje år ska Chalmers lägga till ytterligare en funktion till sitt smarta hinder.

– Det här projektet är ett sätt för oss att visa studenterna att ingenjörsyrket kan vara roligt och kreativt, säger Magnus Karlsteen.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt