Blandad genpotatis utreds

2010-09-14 14:28  
Den genmodifierade potatisen Amflora.

I dagarna reser representanter från Jordbruksverket och EU-kommissionen till Tyskland för att på plats ta reda på hur en otillåten genpotatis kunde dyka upp i odlingar i Norrbotten.

Vid totalt fem fält i Haparanda och Luleå har företaget BASF Plant Science hittat en otillåten genförändrad potatis som letat sig in i odlingar av en tillåten genmodifierad potatissort.

Båda sorterna är stärkelsepotatis avsedd för industrin. Totalt har 47 exemplar av den otillåtna potatissorten Amadea hittats i fält där den godkända sorten Amflora växer.

För att ta reda på hur inblandningen kunnat ske reser i morgon tisdag representanter från Jordbruksverket och EU-kommissionen till BASF Plant Science labb i tyska Gatersleben.

- Vi kommer att diskutera med BASF experter och på plats se hur isärhållning och hantering fungerar, säger Staffan Eklöf, handläggare på Jordbruksverkets växtodlingsenhet.

Både Jordbruksverket och EU ser allvarligt på det inträffade men Staffan Eklöf betonar att det inte finns några direkta miljö- och hälsorisker.

De otillåtna plantorna har förstörts och vad som kommer att hända med resten av odlingarna är för tidigt att svara på.

- När vi vet tillräckligt kommer vi att fatta ett beslut och det kan bli att förstöra hela partiet, säger Staffan Eklöf.

Greenpeace har krävt att GMO-odlingarna omedelbart ska förstöras. Under gårdagen protesterade man bland annat utanför Jordbruksverkets lokaler i Jönköping.

- Jordbruksverket borde omedelbart ha beslutat om att fälten ska rivas upp.  Vi ser nu på möjligheten att gå vidare med detta till miljödomstolen, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer