Bill Gates satsar miljard på covidpiller

2021-10-21 07:54  
Bill Gates vill göra ett antiviralt covidpiller tillgängligt också i fattigare länder. Arkivibild. Foto: Leon Neal/AP/TT

Runt en miljard kronor är Bill och Melinda Gates-stiftelsen beredd att satsa på öka tillgången på generiska, billigare versioner av det amerikanska läkemedelsföretaget Mercks piller mot covid-19.

Satsningen på 120 miljoner dollar är till fromma för låginkomstländer, men hur pengarna ska fördelas återstår att se beroende på vad som krävs för att utveckla och tillverka de billigare pillervarianterna.

Väntar på godkännande

Investeringen förutsätter dock att läkemedelsmyndigheters godkänner Mercks antivirala preparat, kallat molnupiravir.

USA:s läkemedelsmyndighet FDA har inte ännu godkänt pillret. På ett möte den 30 november ska experter nagelfara läkemedlet. Om det blir grönt ljus väntar den första tablettbaserade behandlingen av covid-19.

I en studie kunde Merck nyligen visa upp goda resultat. Antalet sjukhusinläggningar och dödsfall halverades hos patienter som nyligen smittats av coronaviruset.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer