"Bara för att du är ingenjör går du inte säker"

2014-07-04 10:04  
MIT-professor Andrew McAfee anser att världen är på väg in i en andra industriell revolution där allt fler jobb tas över av datorer och robotar. Foto: Marie Alpman

ALMEDALEN Är du ingenjör och jobbar med rutinartade analyser och beräkningar? Se upp. Datorerna är på väg att ta över även ditt jobb.

Var framtidens jobb finns är ett hett ämne under politikerveckan i Almedalen. En av de tänkare som bjudits in för att ge sin syn på saken är MIT-professorn Andrew McAfee, medförfattare till den uppmärksammade boken "The Second Machinage".

Bokens tes är att teknikutvecklingen nått en punkt där världen går in i en andra industriell revolution.

-Under den första industriella revolutionen övervann vi musklernas begränsningar med maskiner. Med digital teknik övervinner vi nu hjärnans begränsningar, säger Andrew McAfee i en intervju med Ny Teknik.

I boken radar han och medförfattaren Eric Brynjolfsson upp tecken på att maskiner lärt sig saker som tidigare ansetts närmast omöjligt. Han nämner till exempel:

Googles självstyrande bilar,

Microsofts nya tjänst för direktöversättning i telefonitjänsten Skype.

Robotar som kan orientera sig i nya miljöer.

På sikt innebär detta att datorer och robotar kan ta över allt fler av de uppgifter som i dag sköts av människor.

-Länken mellan ekonomisk tillväxt och fler jobb har försvagats, men vi har inte nått punkten där vi ser tillväxt utan nya jobb.

I framtiden kommer det dock att se annorlunda ut om man får tro Andrew McAfee. Rutinartade jobb försvinner. En ny svensk rapport varnar för att vartannat jobb kan försvinna på sikt.

Länder måste därför rusta sig genom att satsa på utbildning och entreprenörskap.

-Lär barnen det som datorer fortfarande inte är bra på. Jag har ännu inte sett en dator som är kreativ, som kan förhandla eller vara en bra chef.

Programmering bör stå på schemat.

-Inte för att alla kommer att få jobb som programmerare, utan för att det lär barnen problemlösning.

Det behövs också nya mått för ekonomisk tillväxt än BNP. Andrew McAfee tar musiktjänsten Spotify som exempel.

-Räknat i dollar har musikindustrin krympt, men vi lyssnar inte på mindre musik. Tjänster som Spotify gör att vi konsumerar mer musik än någonsin men betalar mindre.

Länder som anpassar sig till den nya digitala ekonomin är de som kommer att stå starka i framtiden. Till exempel måste skatterna lättas på arbete.

-I min värld lägger du mer skatt på det du vill se mindre av och mindre skatt på det du vill se mer av, säger Andrew McAfee.

I sitt hemland USA ser han fyra saker som behöver "fixas".

Det måste bli enklare för kvalificerade utlänningar att få jobb. Infrastukturen måste rustas upp. Utbildningen måste bli bättre och regelbördan minskas för entreprenörer.

För ingenjörer ser framtiden ljus ut. Allt fler med tekniska kunskaper kommer att behövas. Andrew McAfee höjer dock ett varningens finger:

-Bara för att du är ingenjör går du inte säker. Om du jobbar med rutinartade analyser och beräkningar så vet jag att det finns innovatörer där ute som arbetar för att automatisera det.

Marie Alpman

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer