Amazon i Sverige kan gynna svensk forskning

2017-04-06 15:59  
Amazon Web Services startar en region med tre datahallar i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås. Premiären sker nästa år. Foto: Amazon Web Services

Amazon Web Services kommer till Sverige nästa år. Det kan vara goda nyheter – för svensk forskning. ”Det innebär en öppning för en helt ny typ av forskning och utveckling”, säger Darren Mowry, chef för AWS i Norden.

För några år sedan tänkte läkemedelsföretaget Novartis göra ett experiment. Problemet var bara att det skulle bli dyrt. Novartis ville sålla bland tio miljoner kemiska föreningar i hopp om att hitta någon som skulle kunna bita på en vanlig form av cancer. En kalkyl visade att de skulle behöva åtminstone 50000 processorkärnor till en kostnad av omkring 400 miljoner kronor.

Det var före de vände sig till Amazon Web Services. Efter nio timmar hade AWS:s molnkluster av datorer (87000 kärnor) hanterat motsvarande 39 års beräkningskemi. Kostnaden stannade på drygt 40000 kronor. Och tre av de tio miljoner kemiska föreningar som synats hade de egenskaper Novartis letat efter.

– Det här är en möjlighet för den som inte kan investera kolossalt mycket pengar i en superdator. Mindre institutioner, utbildningsorganisationer och privata företag. I dag kan de göra samma typer av beräkningar som MIT, säger Martin Elwin på Amazon Web Services.

Martin Elwin är ansvarig för lösningsarkitektur på Amazon Web Services i Norden. ”Vi prioriterar såklart de områden där vi ser att flest kunder har behov av infrastruktur.” Foto: Amazon Web Services

I början av 2000-talet stod e-handelsjätten Amazon inför en utmaning. De hade blivit för stora. Chefen Jeff Bezos hade länge ansett att ett team inte fick vara större än att det kunde mättas av två pizzor. Amazon blev således ett företag med många pizzalag. Samtidigt fick varje lag i uppdrag att göra tjänster av sina lösningar och innovationer. På så sätt kunde de användas av alla i den interna organisationen.

Amazon Web Services – i dag helt fristående från Amazon.com – är i princip samma sak, men erbjudandet riktar sig till alla. Namnet är dock lite missvisande, valt i en tid (2006) när man fortfarande talade om webben, och inte om molnet.

– Moln fanns inte som begrepp då. Hade vi startat i dag hade vi förmodligen hetat Amazon Cloud Services, säger Martin Elwin.

AWS har vuxit från att vara en billig lagringstjänst för nystartade företag till en fullfjädrad ”infrastruktur-som-service”-leverantör med uppemot hundra olika tjänster. De gör allt från att hyra ut servrar och nätverk till att erbjuda lösningar där artificiell intelligens används som verktyg.

Att de var tidigt ute märks i deras övertag. Enligt analysfirman Synergy Research Group slukar Amazon Web Services 45 procent av alla intäkter på molntjänstmarknaden. Googles, Microsofts och IBM:s respektive motsvarigheter når tillsammans bara 20 procent. Tillväxten har varit kraftig. Under andra räkenskapskvartalet 2014 låg nettointäkten på omkring 730 miljoner kronor. Motsvarande siffra under fjärde kvartalet 2016 var omkring 8,8 miljarder kronor.

Att det blir just tre datacenter i Sverige är ingen tillfällighet, utan följer samma mönster som när Amazon Web Services etablerat sig i Irland, Tyskland och England. Tanken är bygga en region med ”tillgänglighetszoner”. Kundernas data synkroniseras i de tre datahallarna i stort sett samtidigt. Det ger ett skydd i händelse av ett haveri eller en olycka.

– De tre hallarna har olika elleverantörer och ligger på olika marknivåer, säger Darren Mowry.

Darren Mowry är chef för Amazon Web Services i Norden. ”Nu kan vi erbjuda extremt hög prestanda i hela Sverige”, hälsar han. Foto: Amazon Web Services

Anläggningarna i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås binds samman av det AWS kallar ”mörk fiber”, det vill säga deras egna fiberoptiska kablar. Den geografiska trianguleringen runt Stockholmsområdet innebär också att de kan leverera svarstider på under tio millisekunder till Nordens alla huvudstäder, exklusive Reykjavik.

För AWS innebär Sverige-satsningen en mer intim relation till regionens startupscen, liksom till giganter som Assa Abloy och Ikea. De har dessutom lovordat Sveriges satsning på förnybara energikällor. Och för de svenska kunderna stannar inte möjligheterna vid att kunna förvara sin data i hemlandet. Närheten till datacentren har också potential att leda till ett större utbud av tjänster.

– Vi rör oss mot allt högre, mer sofistikerade och mer krävande typer av arbetsbelastningar. Parallella beräkningar med korta svarstider. Det kräver att vi kan flytta massor av data, säger Darren Mowry.

En tjänst som blivit allt mer eftertraktad kallas ”high performance computing”, eller hpc. Den möjligheten var fram till nyligen förbehållen så kallade superdatorer och de som hade råd att investera i dem. Det var en sådan läkemedelsföretaget Novartis hade i åtanke när de gjorde sin kalkyl.

– Hpc handlar om maximal beräkningskraft, till skillnad från big data som rör hantering av stora datamängder. Superdatorer används ofta till forskning som kräver enormt mycket beräkningskraft. Ett exempel är vädersimuleringar, säger Martin Elwin.

Med tanke på kostnaden för att använda en superdator har hpc varit något för de stora forskningsinstituten på de fina universiteten. Ändå har den typen av investeringar inte utgjort någon garant för goda forskningsresultat.

– Den högskola som vill investera i en superdator har behov av att få ut ett värde av den och det sker genom att den används så mycket som möjligt. Den gör ingen nytta om den bara står och blåser varmluft, säger Martin Elwin. Han fortsätter:

– Man bygger upp en kö av jobb, eftersom det är omöjligt att dimensionera en superdator så att alla kan köra samtidigt. Det blir väntetider och det påverkar mängden forskning man har möjlighet att uträtta. Att avbryta en körning för att lägga till ny data blir för dyrt.

Att flytta superdatorn till molnet eliminerar flera av hindren. Kötiderna slopas, beräkningskapaciteten kan dimensioneras upp eller ner efter behov. Tillkommer ny data är den enkel att addera. Amazon Web Services erbjuder dessutom sina kunder att köpa beräkningskraft på en spotmarknad.

– Kunden uppger hur mycket kapacitet den vill och hur mycket den kan tänka sig att betala per timme. Så länge marknadspriset är under den nivån kommer kapaciteten att allokeras till kunden, säger Martin Elwin.

– Det är bara att köra. Du använder ditt kreditkort och är igång på sju minuter.

Elwin kallar molnet en demokratisering av it och anser att startups och stora bolag med det här upplägget ges samma möjligheter. Darren Mowry nämner den svenska kunden Izettle.

– Izettle får en möjlighet till mycket snabba transaktioner. Allt fler finansiella tjänster går mot arbetsbelastningar som lämpar sig för hpc.

Exemplet är ett tecken på att hpc kan användas av aktörer som av kostnadsmässiga skäl tidigare inte ens övervägt möjligheten. Men Mowry tror också att svensk forskning kan vinna på att de nya datahallarna ska byggas på svensk mark.

– Ja, det gör jag faktiskt. Det är klart att en del av vår motivation bakom den här investeringen är kommersiell. Men vi är övertygade om att det här innebär en öppning för en helt ny typ av forskning och utveckling. Ju närmre datacentret man är, desto bättre är det.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL