61 Nobelpristagare stöder Obama

2008-09-29 12:35  

I ett öppet brev till det amerikanska folket ger 61 nobelprisvinnare sitt stöd åt Barack Obama som USAs nästa president.

I brevet får president Bush hård kritik för bristande stöd åt forskning och teknik. ”Vitala delar av vårt lands vetenskapliga verksamhet har skadats av stagnerande eller minskade federala stöd”, skriver de 61 amerikanska Nobel-pristagarna.

Obamas kampanj har samtidigt lanserat en plan för att stärka forskning och innovation. Planen består i huvudsak av fem punkter.

- Anseendet för den amerikanska forskningspolitiken ska stärkas bland annat genom en särskild rådgivare till presidenten i forskningsfrågor.

- De federala anslagen till forskning ska dubblas på tio års sikt.

- Matematik och naturvetenskap ska stärkas i grundskolan.

- Innovationer främjas genom skatteavdrag för FoU, bättre kvalitet på patent och förbättrade möjligheter för utlänningar att få visa för att arbeta i högtekniska företag.

- Forskning och teknik ska användas för att möta framtida utmaningar. Satsningarna på ren energi ska till exempel fördubblas. Tekniska genombrott inom bioteknik,, nanoteknik och it ges bättre stöd. Obama vill också ta bort president Bush´s förbud mot forskning på embryonala stamceller med federala pengar.

Marie Alpman

Mer om: FoU Barack Obama

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer