537 meter ESS-tunnel färdiggjuten

2016-04-08 17:16  

En 537 meter lång acceleratortunnel är färdiggjuten i Lund. Här ska protoner rusa fram och i slutet av tunneln uppnå 90 procent av ljusets hastighet, när den europeiska forskningsanläggningen ESS tas i bruk år 2023.

Än så länge är det bara tunnelns betongskal som är klart. Till hösten inleds inredningsarbetet. I tunneln och på själva acceleratorn är det i storleksordningen en halv miljon delar som ska sättas på plats, förklarar ESS acceleratorchef Mats Lindroos.

– Det behövs jättemycket tid, vi tycker att vi har ont om tid, säger han till TT.

Att tunneln är så lång beror på att det krävs för att protonerna ska kunna komma upp i den enorma hastigheten. Det sker med hjälp av en supraledande accelerator, vilket kräver en temperatur på minus 272 grader. 43 väldigt effektiva frysar, så kallade kryomoduler, hör därför till inredningsdetaljerna i tunneln.

När protonerna når träffmålet vid tunnelns slut skapas neutroner för användarnas instrument. Biologer, kemister, fysiker, forskare från verkstadsindustrin och många andra kommer att använda anläggningen för att studera egenskaper hos olika material.

– Vad vi gör är ett jättemikroskop som är väldigt, väldigt precist, säger Mats Lindroos.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: ESS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer