3d-printade köttet har skapats med ai – serveras på restauranger

2021-12-10 11:39  

Nu rullar Redefine Meat ut sitt växtbaserade, 3d-printade ”nöt- och lammkött” på bred front i Europa. Israelerna har använt ai för att komma nära originalets egenskaper.

Det forskas friskt om så kallat slaktfritt kött, med en rad tillvägagångssätt för framställningen. Bland exemplen finns Mosa Meat i Nederländerna, som med stamceller från djur odlar fram sitt kött i bioreaktorer. McMaster University i Kanada utgår i stället från papperstunna ark av muskel- och fettvävnad som kan sammanfogas till större köttbitar.

Men köttkopiorna har redan nått ut till konsumenterna, bland annat i form av flera ”blödande” hamburgare. Israeliska Redefine Meat saluför dock 3d-printade ”stekar”, och nu rullar de ut sina naturtrogna biffar på bred front i Europa, rapporterar BGR.

Läs mer: Deras metod öppnar för skräddarsytt odlat kött

Råvaran som matas ut ur 3d-skrivaren är helt växtbaserad, bland annat i form av soja- och ärtprotein samt rödbeta och kikärtor. Kokosfett bidrar till den rätta fetthalten. Men företaget har även använt artificiell intelligens för ge slutprodukten egenskaper som liknar köttets muskelfiber och saftighet hos nöt- samt lamm.

Redefine Meat siktar på att få ut sina produkter i butiker såväl som restauranger. I dagsläget har man bland annat färs, hamburgare, kebab och korvar. Men de rena köttbitarna som imiterar nöt och lamm står som kommande.

John Edgren

Mer om: Kött

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer