20 år gammalt pojkmord kan lösas efter dna-träff

2018-08-24 13:09  
Arkivbild från labb i Nederländerna. Foto: AP Photo/Peter Dejong/TT

Nederländsk polis kan vara nära att lösa ett 20 år gammalt mord på en elvaårig pojke. Ett dna-spår leder till en 55-årig man som nu är efterlyst.

En 55-årig man som misstänks för mordet på en elvaårig pojke i Nederländerna 1998 har gripits i Spanien.

Den elvaårige pojken hittades död i samband med ett scoutläger i Limburg i södra Nederländerna i augusti 1998. Han hade utsatts för övergrepp innan han dödades och mordet väckte stor uppmärksamhet i landet.

Läs mer: Svensk polis delar dna-spår med fler länder

Tidigare i år uppmanade polisen 20|000 nederländska män att lämna dna-prov, för att kunna begränsa utredningen i en sista ansträngning innan fallet preskriberas. Enligt polisen hade man lyckats skapa en dna-profil för den misstänkte mördaren utifrån fynd på den döde pojkens kläder.

Den gripne 55-åringen, en tidigare scoutledare, var inte en av de som frivilligt lämnat dna-prov. Men han hade tidigare i utredningen hörts som vittne och hade väckt polisens misstankar. När 55-åringen i april i år anmäldes försvunnen trodde polisen att han gömde sig bergen i östra Frankrike där han hade en stuga. 55-åringen befann sig inte i stugan men tack vara dna-fynd där kunde polisen koppla honom till mordet.

– Vi hittade spår av dna på hans personliga ägodelar. Det blev en match, sade åklagaren Jan Eland förra veckan när nederländska polisen meddelade att de hade identifierat en misstänkt.

55-åringen greps i Spanien tack vare en person som kände igen honom från bilder i medier. Han kommer att överlämnas till nederländsk polis.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer