Karriär

Tungt semesterslut kan bli nystart för jobbet

Foto: Martina Holmberg / TT
Petra Lindfors Foto: Max Scheja

I augusti lämnar många semestertillvaron för att logga in till höstens vardag, som i år innebär fortsatt distansarbete. Enligt psykologiprofessorn Petra Lindfors finns metoder för att underlätta jobbstarten.

Publicerad

Många semesterfirare vaknar nu till ilskna väckarklockor som påminner om att det är dags för jobb igen. Den hastiga omställningen kan upplevas som stressig, motig och nästan framkalla en känsla av overklighet.

– Många upplever olust och en vanligt förekommande reaktion är att ”nu är jag på jobbet och vad gör jag här?”. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att motivera sig. I grunden handlar det om att vi människor har lite svårt med förändringar, och på jobbet kan vi inte heller själva styra tiden som vi vant oss vid under semestern, säger Petra Lindfors, professor vid Stockholms universitet med inriktning mot arbets- och organisationspsykologi.

Men den sega känslan som gör sig påmind främst under den första jobbveckan behöver inte vara negativ, menar Petra Lindfors.

– Det är positivt att det tar lite tid tycker jag. Det visar att man verkligen har kopplat bort jobbet. Det gäller att komma ihåg detta om det känns tungt, och se det som att man faktiskt lyckats vara ledig och tänka på andra saker än jobbet.

Vanligtvis spräcks semesterbubblan snabbt och sommarpausen bleknar bort.

– Forskning visar att den här semestereffekten att känna sig utvilad och avslappnad förvinner ganska snabbt oberoende av hur länge vi varit lediga. Men här finns individuella variationer och vi är olika bra på att själva ha strategier för att upprätthålla effekten.

Corona en extra dimension

I år kan dock sommarledigheten även ha kantats av oro inför coronavirusets framfart och konsekvenser. Besvikelse över inställda resor för ett efterlängtat miljöombyte kan också påverka jobbstarten negativt.

– Men då är det viktigt att ha med sig att så har många haft det i år. Vi är många som delar den upplevelsen och det kommer att vara fler som är lite småtrötta, men det är okej.

Folkhälsomyndighetens rekommendation att fortsätta arbeta hemma medför också att årets jobbstart skiljer sig från tidigare år. Det gör att det kan bli extra tufft för en del anställda, tror Petra Lindfors.

– Många har upplevt det som positivt att jobba hemifrån, men för dem som redan insett att vårens distansarbete inte fungerade tror jag att det känns betydligt jobbigare att veta vi nu har ett halvår till med den här oförutsägbara situationen. Här är en dialog med arbetsgivaren viktig för att försöka hitta individuella lösningar.

Möjlighet till omstart

Men jobbstarten i augusti kan också bli ett tillfälle att ta tillvara de erfarenheter som gjordes under vårens distansarbete, och nu hitta bättre rutiner kring exempelvis arbetssätt och tillgänglighet efter kontorstid.

– De som före semestern jobbade under dygnets alla timmar kan ha insett att det inte kommer att hålla hela hösten och kanske längre än så. Nu finns en möjlighet att göra en omstart och jobba på ett mer hållbart sätt, säger Petra Lindfors.

Petra Lindfors tips för en mjukare övergång till jobblivet

  • Försök att förlänga helgerna om det finns möjlighet för att få en mjukstart.
  • Fundera på, och planera, kommande ledigheter för att ha något att se fram emot.
  • Sträva efter att vistas utomhus en stund före och efter jobbet. Ät lunch och ta pauser i utemiljö samt utnyttja sensommarkvällarna för att hålla kvar semesterkänslan.
  • Försök att ta en del jobbsamtal med kollegor utomhus om du inte behöver ha tillgång till en dator. Passa på att gemensamt promenera under samtalet.
  • Rama in arbetsdagen och sätt gränser. Undvik att jobba ikapp på kvällen bara för att det känns trögt att komma igång. Att jobba över minskar möjligheten till nedvarvning och stör sömnen. Beteendet leder lätt till en dålig loop och tröttheten ökar.
  • Föräldrar med sommarlovslediga barn hemma har en extra utmaning i glappet mellan semesterslut och skolstart. Informera din chef om att situationen kan påverka distansarbetet. Berätta att störande avbrott kan förekomma och att kvaliteten på arbetet tillfälligt kan bli lite lidande.
  • Ingen är ensam om att känna att det är motigt att börja jobba efter semestern, men försvinner inte olustkänslan efter en månad kan det finnas skäl att fundera över om det finns andra orsaker än jobbstarten. Ha en dialog med arbetsgivaren om olusten är kopplad till din jobbsituation.