Sökmotorn alla vill jobba på

2012-10-10 09:21  

När ingenjören får välja blir det Google, visar Ingenjörsbarometern 2012. Enligt de svarande i undersökningen är företaget den attraktivaste arbetsgivaren.

Ett starkt varumärke och en innovativ företagskultur är avgörande anledningar till att de svarande vill jobba på Google. De som gillar företaget utmärks även av att de tycker att det är viktigt med bra sammanhållning och informell företagskultur, medan kollektivavtal och interna karriäravtal är mindre viktigt.

Sökmotorföretaget är klar etta bland de yrkesverksamma och även bland de svarande studenterna.

– Jag kan förstå populariteten. Bilden av Google är att de erbjuder personalen extra mycket, som egen kollektivtrafik och en bra arbetsmiljö. Dessutom är de trendiga, säger Klas Harlin och tillägger att hans utbildning inom teknisk design på Luleå tekniska högskola (LTU) kommer att leda honom till helt andra arbetsgivare.

–  Bilindustrin känns intressant, säger han.

Franska utbytesstudenten Mylène Trublet läser kemiteknik på LTU. Även hon kommer med sin utbildning söka sig till andra branscher än den Google verkar inom, men hon är inte överraskad av resultatet. Företagets sökmotor är så välanvänd att den finns i allas medvetande, menar hon. Hennes klasskamrat Ryma Bennouna håller med:

– De är välkända och finns på alla språk. Det är attraktivt, säger hon.

Här vill ingenjörerna helst jobba

1 Google

2 Apple

3 Ericsson

4 Volvokoncernen

5 ABB

6 Scania

7 Volvo Personvagnar

8 Sweco

9 Tetra Pak

10 Ikea

Fast anställning högst på listan

Ingenjörsbarometern görs av Sveriges Ingenjörer och Ny Teknik inom ramen för Ingenjörskarriär. I undersökningen svarar ingenjörer på vad som är viktigt i deras karriärer och när de väljer arbetsgivare.

2 765 yrkesverksamma ingenjörer svarade, vilket innebär en svarsfrekvens på 18 procent. Resultatet är därför inte generaliserbart för alla ingenjörer utan säger vad denna grupp av ingenjörer tycker.

De 3 viktigaste sakerna en arbetsgivare kan erbjuda:

1 Fast anställning

2 Flexibla arbetstider

3 Kompetensutveckling

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap