De hittar tjejer till ledande positioner

2012-06-20 07:00  
Liv Gorosch från Women Executive search, med kollegerna Maria Öun och Philip Reznik.

Många bolag vill ha fler kvinnor på ledande befattningar men har svårt att lyckas. Ett rekryteringsföretag har specialiserat sig på uppgiften. – Vi har nätverken för att identifiera kvinnor, säger Liv Gorosch.

Anna Stenberg var HR-direktör på MTG och har nu grundat bolaget Women Executive Search, som hon driver tillsammans med Liv Gorosch, med många års erfarenhet av rekrytering.

Det är Liv Gorosch vi möter på kontoret i centrala Stockholm där även civilingenjören Maria Öun och nyanställde ekonomen Philip Reznik jobbar.

Women Executive Search är nischat mot att identifiera kvinnor till ledande befattningar; specialister, chefer och styrelseledamöter.

– Det vanliga är att en rekryterare lämnar ett underlag av kandidater med fördelningen 70–30 mellan män och kvinnor. Så ser mönstret ut. Men vi vet att det finns många kvalificerade kvinnor som aldrig är med i de här underlagen, säger Liv Gorosch.

Med rekrytering av kvinnor som affärsidé började de kartlägga kvinnliga ledare.

– På några veckor hade vi ett par tusen kandidater. Nu har vi nätverken och kan leverera ett blandat underlag.

Inom teknikområdet sägs det ofta att det är svårt att hitta kvalificerade kvinnor. Men detta avfärdar Liv Gorosch och exemplifierar med ett pågående rekryteringsuppdrag där de precis presenterat slutkandidaterna: två kvinnliga civilingenjörer med förmåga att kombinera teknik och affärer.

När bolagen själva letar kandidater är ett problem att de letar på fel ställe, menar Liv Gorosch. Letar man bland börs-vd:ar kommer man exempelvis att finna betydligt fler män. Ett annat problem är att många bolag kräver mer av kvinnliga kandidater.

– Det har alltid gått att presentera män med potential men med kvinnor har man aldrig kunnat göra så. Då krävs istället att de kan visa att de redan haft liknande uppdrag.

De bolag som vänder sig till Women Executive Search har redan en probleminsikt och är därmed mer öppna för resonemangen.

– Alla storbolag har i dag identifierat problemet och jobbar med att skapa mer jämställda grupper. Men de vet inte hur de ska göra.

Vad är det vanligaste felet?

– De lyckas inte identifiera de kompetenta kvinnorna, säger Liv Gorosch.

För Maria Öun har extrajobbet som researcher på rekryteringsföretaget varit utvecklande. Nu tar hon examen från civilingenjörsutbildningen på KTH, inriktning industriell ekonomi, och går vidare.

– Jag börjar som managementtrainee på Telenor och ska gå bredvid vd i ett år, säger hon.

Headhunterns bästa karriärtips

Liv Gorosch bästa tips till dig som vill söka dig vidare mot nya utmaningar:

1. Sätt ett mål

Sommaren närmar sig nu med stormsteg och lediga dagar i hängmattan kan ge tid åt reflektion och nya idéer. Fundera på hur din nuvarande jobbsituation ser ut och om den ligger i linje med vad du vill ägna din tid åt framöver. Sätt upp ett nytt, spännande karriärmål för dig själv och bestäm dig för att fokusera på att nå det.

2. Skaffa ett bollplank

Hitta en mentor eller en samtalspartner som du kan diskutera dina tankar med. Det kan vara en erfaren person några karriärsteg framför dig, eller någon på samma nivå som du kan prata och utbyta idéer och tips med. Det viktigaste är att det är en person som du har förtroende för och som har tid att reflektera över din situation.

3. Vårda ditt kontaktnät

Att de flesta jobb förmedlas via kontakter är inget nytt. Se till att hålla kontakten med gamla studiekamrater, tidigare kollegor och chefer. Använd sociala medier; det är en bra arena för att upptäcka vilka personer som finns i ditt nätverk.

4. Bygg ditt varumärke med sociala medier

Sprid ordet! Låt världen få veta att du finns och är redo att möta nya utmaningar. Registrera din profil på Linked In och andra CV-sajter. Tänk på att allt du gör och säger påverkar omgivningens bild av dig. Förminska aldrig ditt arbete eller vad du har för kompetens.

5. Rekommendera andra

En person som blir rekommenderad av dig kommer att komma ihåg det och du har stor chans att själv bli rekommenderad i framtiden. Vid sökning efter kandidater är det just rekommendationer som headhunters använder sig av. Oroa dig inte för att personen inte har rätt kompetens, det är upp till rekryteraren att avgöra.

6. Var tydlig

Berätta för din chef om de förväntningar du har på din karriärutveckling. Om du inte är tydlig med vad du har för mål, kan du inte heller få hjälp att nå målet.

7. Våga tacka nej

Innan du tar dig an en ny arbetsuppgift eller ett nytt uppdrag, tänk igenom hur det kan hjälpa dig att komma dit du vill. Säg nej till sådant som inte leder dig vidare.

8. Säg hej då till din comfort zone

Till sist: Våga våga lite mer! Viktigare än att planera din karriär, är att se de möjligheter som dyker upp. Sitt inte och vänta på att bli upptäckt utan var framåt och ta vara på varje möjlighet som du får. Våga ta risker och tacka ja till ett erbjudande trots att det ligger utanför din comfort zone. Även om kraven i en jobbannons inte stämmer in på dig till 110 procent, kan du söka jobbet ändå. Se det som en utmaning och en spännande utvecklingsmöjlighet.

Fredrik Karlsson

Mer om: Nytt jobb Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap