Karriär

Northvolts utmaning: Hitta rätt kompetens till batterifabriken

Katarina Borstedt som är ansvarig för Northvolts kompetensförsörjning. Foto: Per Myrehed
Birgitta Bergvall-Kårebom, rektor för Luleå tekniska universitet- Foto: Tomas Bergman

Batteritillverkaren behöver kommande år anställa 3 000 medarbetare med rätt kompetens. Universitet, forskningsinstitut och flera andra aktörer går nu samman för att skapa skräddarsydda utbildningar för Northvolt i Skellefteå.

Publicerad

Etableringen av Northvolts fabrik i Skellefteå, där litiumjonbatterier för elbilar ska tillverkas i stora volymer, följs av en rejäl utmaning. Det snabbt växande företaget ska fram till 2025 anställa 3 000 medarbetare för olika roller inom produktionen. Dessutom kommer underleverantörerna att behöva personal med rätt kompetens.

− För att lyckas med detta behöver vi locka personer som jobbat i liknande roller, men också nå personer som aldrig jobbat inom industrin. Och för det behövs många utbildningsinsatser och lansering av utbildningar som kanske inte finns idag, säger Katarina Borstedt som är ansvarig för Northvolts kompetensförsörjning.

För att ta ett helhetsgrepp kring utbildningsbehovet och även koppla forskning till batteriframställningen startar nu ett samarbete mellan Northvolt, Skellefteå kommun, forskningsinstitutet Rise och Luleå tekniska universitet.

− Genom samarbetet försöker vi tillsammans med parterna, som täcker hela utbildningsspektrumet från gymnasie- till forskarnivå, etablera en flexibel utbildningsmodell för att snabbt ställa om samhället och kompetensutveckla. Med vår etablering finns ett case att utveckla en modell kring, en testbädd som även andra industrier och branscher kan dra lärdom av.

Ett led i satsningen blir att starta ett internationellt kompetenscenter med placering i Skellefteå. Genom Arctic Centre of Energy Technology ska olika skräddarsydda utbildningar inriktade på storskalig batteriproduktion och återvinning tas fram. Som ett komplement till den fysiska utbildningsmiljön kommer digitala kurser och vr-stödda utbildningar erbjudas för att även nå arbetskraft utanför regionen.

− Det här är ett jättespännande arbete för att förstå hur morgondagens utbildningar ser ut för att jobba inom industrin, och hur vi kan använda den nya tekniken för grupper som aldrig tänkt sig att jobba inom produktionsverksamhet, säger Katarina Borstedt.

Birgitta Bergvall-Kårebom, rektor för Luleå tekniska universitet, ser stora vinster med kompetenscentret som väntas mjukstarta nästa år för att därefter växa. Hon lyfter fram ett nytt sätt att tänka kring sammanhängande utbildningskedjor och livslångt lärande, men samarbetet kommer även gynna lärosätets forskning om processindustrin.

− Vi ser också att kompetensförstärkning och lärande både kan ske från industri till akademi och tvärtom. Vi är så vana att det bara går en väg men ibland när en industri etableras finns väldigt mycket kompetens där, säger hon.

Behöver specialister inom celldesign

För att tillgodose behovet av ingenjörer, som kommer utgöra en mindre del av de anställda i Skellefteåfabriken, ska befintliga ingenjörsutbildningar som kan passa verksamheten ses över.

− Det kan även finnas behov av en mastersutbildning riktad mot den här industrin som även är viktig för elektrifieringen, som generellt kommer vara ett stort område om vi ska klara hållbarhetsmålen framöver, säger Birgitta Bergvall-Kårebom.

Northvolt behöver även rekrytera specialister inom celldesign, men enligt Katarina Borstedt kommer den här eftertraktade kompetensen att koncentreras till Northvolts testlabb i Västerås.

− Där finns många planer på hur man kan bygga upp kompetensen i den regionen genom samverkan med olika lärosäten, till exempel Uppsala som är ett starkt universitet inom det området.

Utbildningsmodellen i Skellefteå är ett första steg, men Northvolt har fortfarande en lång väg att gå för att lösa rekryteringsbehoven framöver.

− Bara för att vi fått det här samarbetet har vi inte löst utmaningen att hitta tillräckligt många med rätt kompetens på väldigt kort tid. Men det ger oss rätt förutsättningar, säger Katarina Borstedt.