Moderaterna vill satsa miljoner på ingenjörer

2018-04-16 13:29  
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) Foto: Claudio Bresciani / TT

Moderaterna vill få fler att läsa till ingenjörer. Partiet vill därför lägga 200 miljoner kronor om året på det tekniska basåret, den förberedande utbildning för vidare studier till ingenjör som ges på ett 20-tal platser i Sverige.

– Det skulle räcka till 1 000 nya platser, säger Ulf Kristersson till NA.

Andelen avhopp från civilingenjörsutbildningarna, som ofta sker på grund av för dåliga kunskaper i matematik, är enligt tidnigen 30 procent. Men avhoppen är färre bland de studenter som läst det tekniska basåret innan de påbörjar ingenjörsutbildningen.

– Basåret ger en bredare rekrytering till ingenjörsutbildningarna, och det är viktigt om vi vill behålla vår konkurrenskraft, säger Ulf Kristersson till NA.

Förslaget är en del av partiets skuggbudget som presenteras i sin helhet under måndagen. Då kommer svar på hur förslaget ska finansieras samt hur pengarna bör fördelas mellan de universitet och högskolor som erbjuder tekniskt basår.

Mer om: Utbildning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap