Leif Johansson om livet efter Ericsson

2017-12-01 15:03  
Leif Johansson vid Kungliga ingenjörsvetenskapsakademiens besök på företagsinkubatorn Minc i Malmö. Foto: Johan Kristensson

I slutet av mars lämnar Leif Johansson ordförandeposten i Ericsson. Något nytt liknande uppdrag tänker han sig inte i dagsläget.

Leif Johansson, 66, har varit ordförande i Ericsson sedan 2011 men meddelade i somras att han inte ställer upp för omval, bland annat som en konsekvens av en ny ägarkonstellation där Cevian Capital gått in som storägare.

”Bolaget har nu kommit in i en ny fas med fokus på genomförande, och även med en ny ägarkonstellation. Det är rimligt att låta ägarna gemensamt föreslå ordförande och jag vill i god tid meddela att jag inte ställer upp till omval”, sa Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Han sitter kvar till årsstämman i slutet av mars. Som preses för Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, Iva, besökte han under torsdagen Malmö och företagsinkubatorn Minc. På frågan vad han tänker göra med sin frigjorda tid efter Ericssons årsstämma svarade han att det i dagsläget inte ser ut att bli någon ny liknande post i ett större bolag.

– Jag tror inte att jag kommer att ersätta det rakt av. Jag är fortsatt ordförande i Astra Zeneca, sitter i Autolivs styrelse och i styrelsen för Ecolean i Helsingborg. Och så har jag ju mitt eget bolag.

Läs mer:

Läs mer: Här är spetskompetensen som Ericsson söker

Det egna bolaget Aphrae har han haft i 15 år. Det har fyra anställda och ägnar sig åt att investera i det Leif Johansson kallar ”riktigt högteknologiska företag”. Ett av bolagen Aphrae investerat i är identitets- och säkerhetsföretaget Nexus. Med mer tid över efter Ericsson planerar han att öka sitt engagemang i Aphrae.

– Mina anställda brukar säga att om det tar mig minst två dagar att förstå vad bolaget vi vill investera i sysslar med så brukar de bli intresserade, säger han och skrattar till.

Målet med Skåneresan var att som representant för Iva besöka ett antal företag och institutioner, bland annat spelföretaget Massive, företagsparken Medicon Village och inkubatorerna Minc och Venture Lab i Malmö respektive Lund, för att ta tempen på det skånska innovationsklimatet. Stockholm och Göteborg kan särskilt lära av Medicon Village, menar han.

– Det är ett bra exempel på hur en riktigt bra akademi och forskningsledarskap kombinerats med en vilja av att göra företag av de innovationer som kommer från forskningen. Det har lett till ett förhållandevis stort antal företag av olika karaktär.

På frågan vad som behöver förbättras inom Skånes innovationsklimat menar han att exempelvis en konkurs inte får ses som ett misslyckande. Det gäller förstås i hela Sverige, poängterar han, men i en liten stad som Malmö eller Lund blir det synligare.

– I många andra länder, som i Israel eller delar av USA, kallar man en konkurs för läropengar. Det ska vi lära oss av framöver. En konkurs ska inte ses som ett personligt misslyckande. Det gäller särskilt i en så tät stad som Malmö eller Lund, säger han.

Johan Kristensson

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap