Skräck minskar produktiviteten

2013-09-02 09:50  

Chefer vill gärna visa hur starka de är. Helt fel, tycker beteendeforskaren. Medarbetare som är rädda för chefen presterar dåligt.

Sannolikheten för att en illa omtyckt ledare ska hamna i kvalitetstoppen är en på 2 000. Det visar en studie av 51 836 ledare, som forskare på Harvard Business School har gjort. Studien stärker socialpsykologen Amy J C Cuddys tes: Ledare som bröstar sig innan medarbetare har fått förtroende för dem, är bara skrämmande.

Rädsla är en stark känsla som bränner sig fast i minnet, till skillnad från svalare känslor.

-Rädslan kan underminera såväl den kognitiva förmågan som kreativiteten och förmågan att lösa problem, skriver forskaren Amy J C Cuddy på Harvard Business Review.

Det är naturligt att vilja visa sig kompetent och mäktig, vi vill gärna bli betraktade och betrakta oss själva som starka, skriver Amy J C Cuddy. Vara den som är kommer med de häftigaste idéerna, är först med att anta utmaningar och arbetar allra mest.

-Vi vet själva så bra vad vi vill åstadkomma och tror inte att vi behöver visa att vi är lita på. Samtidigt vet vi att det första vi letar efter hos andra människor är om de verkar pålitliga.

Allt mer forskning visar hur viktigt tilliten är för kreativiteten och produktiviteten, skriver Amy J C Cuddy.

Hennes egen senaste forskning handlar om att sättet vi utrycker värme/pålitlighet och kompetens/makt och beter oss faktiskt förändrar kroppens hormonnivåer.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap