Bli bra på affärer

2013-05-13 09:00  
"Jag behövde absolut utbildning i ledarskap", säger ädelteknikern Per-Olof Larsson, civilingenjör som numera basar för managementutbildning. Foto: GU School of Executive Education

Ingenjörer har potential att bli bra på affärer. Det säger Per-Olof Larsson, vd på GU School of Executive Education. På köpet får det tekniska kunnandet en skjuts.

- Många civilingenjörer som gör karriär lämnar tekniken och går in i management utan att ha utbildning i ekonomi och ledarskap, säger Per-Olof Larsson.

Han är absolut ingen förespråkare för managementkurser i grundutbildningen.

- Det är mycket svårt att undervisa den som inte har någon självupplevd erfarenhet av att vara ledare, i ledarskap. Om sådana kurser infördes skulle viktiga teknikkurser få stryka på foten. Det är bättre att komplettera sin managementkompetens en bit in i karriären, när behovet verkligen finns.

Själv var Per-Olof Larsson en riktig ädeltekniker. Civilingenjör från Chalmers och doktor i kärnfysik. Han jobbade i tio år på Ericsson med processutveckling, sedan på Saab med datorer för satelliter och Arianeraketer.

Så blev han skickad på managementutbildning av sin vd och en ny värld öppnade sig.

- Teknik är komplext. Men till slut finns det bara en lösning som är bäst. Tittar man på ledarskap är inte en viss lösning den enda rätta.

Intresset för management förde Per-Olof Larsson till Handelshögskolan på Göteborgs universitet, där han så småningom startade GU School of Executive Education.

Där finns en engelskspråkig Executive MBA-utbildning, som riktar sig till chefer från hela världen. 21 månaders deltidsutbildning i form av föreläsningar varvat med fallstudier, simuleringar, grupparbeten, diskussioner och autentiska projekt. Ekonomi, strategi, hr och it knyts ihop. I och med att föreläsare och deltagare kommer från hela världen, blir det ett internationellt perspektiv på såväl ledarskap som affärskultur.

För en ledare i ett teknikbaserat företag, är det bra att ha en teknisk grundexamen i botten. Det ger en trovärdighet hos medarbetarna och är en hjälp inför viktiga beslut, säger Per-Olof Larsson. Fast det är inte säkert att det är de tekniska lösningarna som sätter fart på affärerna. Därför är det så viktigt att satsa på management.

- Man får utväxling även i sitt tekniska kunnande, säger Per-Olof Larsson.

Finns över hela landet

  • Precis som Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har Handelshögskolan i Stockholm respektive Umeå Executive MBA-utbildning. Det finns på ytterligare ett flertal ställen, bland annat Blekinge tekniska högskola, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, Högskolan i Gävle, KTH, Linköpings, Stockholms och Uppsala universitet.
  • Förkortningen MBA står för Master of Business Administration. Det är ingen skyddad titel och innehållet i utbildningen kan därför variera. GU School of Executive Education följer internationella standarder.
  • Denna fortbildning kostar pengar, som oftast arbetsgivaren betalar. För den som betalar själv kan det finnas stipendier som täcker delar av kostnaden.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap