Kritik blockerar lusten till förändring

2014-03-24 15:09  

Se till att rätt del av hjärnan aktiveras i utvecklingssamtalet. För mycket prat om fel och brister blockerar.

”Om allting i ditt liv vore perfekt, vad skulle du syssla med om tio år?” Frågor som handlar om drömmar och visioner kickar i gång det område i hjärnan där belöningssystemet och de glada minnena befinner sig. Till skillnad från kritiska frågeställningar i stil med ”Vad är det för fel på dig och vad ska vi göra åt det?”, som får oss på defensiven.

Det visar forskning som gjorts vid Wheatherhead School of Management vid Case Western Reserve University i Ohio. För att ta reda på vad som är bästa sättet att coacha och leda har forskarna med hjälp av mr-kameror avbildat hjärnans aktiviteter vid olika stimuli.

När hjärnan är aktiverad av den positiva frågeställningen om drömmar och visioner triggas lusten till att förändra. Uppåt-kemikalierna i kroppen som dopamin och edorfiner får hjärnan att minnas hur härligt det är att nå ett mål. Medan fokus på personens svagheter och tillkortakommanden aktiverar en annan del av hjärnan, där sorg och oro sitter. Då hamnar vi på defensiven, vilket gör det svårt att känna motivation till förändring.

-Det här ger chefer ett verktyg i utvecklingssamtalen, skriver psykologen Daniel Goleman i sin blogg på Harvard Business Review.

Daniel Goleman, känd för sin bestseller ”Emotional Intelligence”, ser möjligheten för chefer att styra in sina medarbetare på konkreta förändringsmål genom att öppna med frågor om framtidsdrömmar.

Naturligtvis måste chefer också hjälpa sina medarbetare att ta itu med det som inte fungerar, skriver Daniel Goleman och citerar mannen bakom hjärnstudien, Richard E Boyatzis: ”Fokus på det negativa behövs för att du ska överleva, men för att utvecklas krävs positivt fokus. Båda behövs, men i rätt proportioner”.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap