”Jag vill kunna göra skillnad”

2014-10-13 11:59  

Att kunna få ihop livspusslet hos en arbetsgivare som ger frihet under ansvar. Där har ni en drömarbetsgivare, enligt några ingenjörer på de topprankade bolagen.

Google ohotad etta, ABB som stabil tvåa. Topplistan över ingenjörernas favoritarbetsgivare känns igen från förra årets Ingenjörsbarometer. Det som främst efterfrågas är trygghet, men även utmaningar och karriärmöjligheter.

– För mig var det flera delar som vägde in, men det viktigaste är att känna att jag har möjlighet att göra skillnad i samhället, säger Lweendo Chibuye, produktchef på ABB Control Technology i Västerås.

För Chibuye var företagets värdegrund viktig när hon började se sig om efter jobb för ett år sedan. Hon var i kontakt med flera arbetsgivare men kände att hon hade hittat rätt direkt vid mötet med ABB.

– De formulerade väldigt väl både hur de jobbar med sin miljöprofil och hur de månar om sina medarbetare. Jag fick till exempel redan i första mötet frågan om hur min situation i livet är, om det skulle fungera bra att pendla till jobbet och hur de kunde underlätta för mig, säger Chibuye.

En stor del av företagets 9 200 anställda är ingenjörer. Företaget har behov av kvalificerad arbetskraft för sin inriktning på kraft- och automationsteknik.

På tredje plats i barometern hamnade Ericsson, en annan stor ingenjörsarbetsgivare. Katarina Larsson är en av ingenjörerna på företaget. Flera faktorer avgör hennes val av arbetsgivare.

– Hur framtidsutsikterna ser ut och möjligheterna att arbeta utomlands till exempel, säger hon.

Efter Ericsson följde Apple på fjärdeplatsen. Och därefter Ikea, ett företag som kanske inte i första hand förknippas med ingenjörsjobb. Men Minhgit Dinh har inte behövt ångra anställningen på Ikea i Älmhult för fyra år sedan. Hon prioriterade en trygg och stabil anställning, men betonar att jobbet även måste innehålla såväl utmaningar som möjlighet att höja sin kompetens för att kännas rätt.

– Jag vill kunna utvecklas både i den roll jag har och genom möjligheten att gå vidare inom företaget. Nu har jag precis fått en ny tjänst inom Ikea med nya utmaningar, det känns väldigt bra, säger Dinh.

Bra lön kan i och för sig ses som viktigt, men det är inte avgörande, anser ingenjörerna på de båda toppföretagen.

– Lönen var det sista jag frågade om, det viktigaste för mig är att känna trygghet på jobbet, säger Lweendo Chibuye.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Här är attraktivaste arbetsgivarna

1. Google 9,7%

2. ABB 4,0%

3. Ericsson 3,7%

4. Apple 3,3%

5. Ikea 3,3%

Ingenjörsbarometern en totalundersökning

  • 12 823 ingenjörer har svarat.
  • Svarsfrekvensen är 18 procent.
  • Undersökningen gick till 69?700 civil- och högskoleingenjörer.
  • 10 300 studenter har svarat.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap