Hon sätter ljuset på Silicon Valleys mörka baksida

2014-12-15 10:07  
”Det viktiga är inte hur du hanterar ett misslyckande när det händer, utan att du har förberett dig på det”, säger Failcons grundare Cass Phillipps. Failcon är en återkommande konferens om hur man förbereder sig för misslyckanden.

Psykisk ohälsa blir allt vanligare i Silicon Valleys tech- och startupkretsar. Missbruk och depression drabbar många.

En av dem som dragit igång diskussionen är Dana Severson, som skapat forumet Startup Anonymous. 2011 grundade han företaget Wahooly. Det nådde snabbt framgång, men gick sedan under. Efter att företaget försvunnit mådde Severson dåligt och kände ångest.

– Det fanns saker jag behövde prata om, men jag ville vara anonym. I startup-världen är det livsviktigt hur folk uppfattar dig. Startup Anonymous var ett sätt för mig att berätta om mina erfarenheter, men snart upptäckte jag att det fanns många som hade liknande upplevelser, säger Dana Severson.

På forumet berättar en grundare att han är deprimerad. Andra skriver om missbruk. Någon måste dricka en flaska vin på morgonen för att våga gå på möten. För en tid sedan fick Startup Anonymous ett självmordsbrev, som de dock valde att inte publicera.

Enligt Dana Severson finns flera skäl till att folk i just startup-världen ofta drabbas av psykisk ohälsa och depression.

– Det är stora pengar inblandade och det betyder stora förväntningar. Många bolag misslyckas. Det kan också vara svårt att hitta någon att prata med. Du kan inte visa att du mår dåligt för dina finansiärer. Eller säg att du har problem med din medgrundare, vem pratar du med då?

Psykiatrikern Jon Wesley Boyd menar att tech är en utsatt bransch, då många unga arbetar där. En del av dem inser inte vikten av att ta hand om sig och att man, för att må psykiskt bra, måste äta, sova och motionera ordentligt.

– För många entreprenörer är det enda måttet på framgång att tjäna pengar. Men det är precis motsatt till vad som är viktigt för oss som människor. Det är viktigt att vi har bra relationer till folk omkring oss, vår partner, våra barn, och så vidare, säger Jon Wesley Boyd.

Två andra faktorer han tror har betydelse är att många i tech-industrin jobbar mycket och att så många företag misslyckas.

– De som jobbar i en startup vet att andelen företag som misslyckas är otroligt hög. Då tänker många att de ska jobba två, tre, fyra gånger så mycket för att försäkra sig om att deras företag är bland de 10 procent som lyckas. Men att arbeta så mycket kan göra dig både mindre effektiv och orsaka hälsoproblem.

Faktum är att tech-startups misslyckas så ofta att det i San Francisco – och numera också på många andra platser i världen – finns en återkommande konferens om hur man förbereder sig för misslyckanden, Failcon.

– Det viktiga är inte hur du hanterar ett misslyckande när det händer, utan att du har förberett dig på det. De grundare som tänker ”jag kommer inte att misslyckas” brukar drabbas hårdare när de misslyckas och kan ha svårt att komma tillbaka, säger Failcons grundare Cass Phillipps.

Hon betonar också vikten av att hitta en balans mellan jobb och fritid.

Skiljer sig då Silicon Valley från Sverige? Enligt Oskar Kalmaru, en av grundarna till företaget Narrative, som nyligen öppnade kontor i San Francisco, är hastigheten högre i Kalifornien.

– Det är högt tempo i startup-världen i Sverige, men i Kalifornien och USA är det ett antal snäpp högre. Du måste hela tiden få ut nya produkter och snabbt förbättra det som inte fungerar.

Också Oskar Kalmaru betonar vikten av att göra annat än att jobba.

– Jag tror man gör sig själv en enorm otjänst om man bara jobbar. Det är viktigt att prioritera saker som sömn, träning och familj. Man ska inte lura sig att tro att man gör ett bättre jobb när man jobbar 100 timmar i veckan. Det är förstås svårt att hitta en balans, men man får anstränga sig.

Startup Anonymous grundare Dana Severson är nöjd med att Silicon Valley nu diskuterar frågor kring psykisk ohälsa.

– Ett av ämnena på vår sajt är nu: Skulle du investera i ett företag där en av grundarna går till en psykiatriker? Det är en intressant och svår fråga. Svaren som folk skrivit är inte artiga utan ärliga. Jag tycker diskussionen är väldigt bra.

---

 

Det här är en artikel från tidningen Digital Teknik, Sveriges enda tidning med fullt fokus på digitaliseringen av samhället och företagen. Än så länge är tidningen unik för Dataföreningens medlemmar - men inom kort kan även du prenumerera!

Läs mer om Digital Teknik här

Fem skäl till psykisk ohälsa bland startup-grundare

  1. Många startups misslyckas. Ofta sägs att 90 procent av dem går under.
  2. Enorma krav från omgivningen.
  3. Många i tech-branschen är unga och saknar erfarenhet.
  4. I tech-branschen finns en kultur där jobba mycket och negligera sömn anses positivt.
  5. Många sover, äter och motionerar för dåligt.

Tre råd för att klara dig bättre när det går illa

Så klarar du dig bättre om ditt företag misslyckas, enligt Cass Phillipps, grundare till Failcon:

  1. Ha en plan för hur du ska hantera ett misslyckande.
  2. Hitta en bra balans mellan arbete och fritid. Motionera!
  3. Umgås med folk som inte jobbar med startups.

David Isaksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap