Jobbfällorna som bromsar din karriär

2017-08-17 10:35  
Byt jobb – och köp dina egna kanelbullar Foto: Pixabay

Man vet vad man har, men inte vad man får. Det gamla ordstävet sätter ofta käppar i hjulet. Här är resonemangen som bromsar din karriär.

Många har svårt att lyda rådet ”byt jobb”, trots att en flytt förmodligen skulle vara positivt för karriären. Vi kan hitta många skäl till att stanna kvar hos arbetsgivaren, även om anställningen inte är utvecklande, löneutvecklingen är svag, och ledningen är dålig. Wisebread.com har listat några jobbfällor som bromsar din karriär.

Du har investerat för mycket i arbetsplatsen:

Är du rädd för att kasta alla år på arbetsplatsen i sjön? Fråga dig själv om din investering ger dig den avkastning du vill ha – och allt handlar inte om lönen. Man bör även väga in dolda faktorer som kostnader för den egna hälsan och det sociala livet. Ett byte av jobb kan ge din karriär en knuff i rätt riktning, och förbättra livskvalitén.

En befordran väntar nog inom kort:

Visst är det bra att inte vara en hoppjerka, men hur långt kommer din lojalitet egentligen ta dig på det nuvarande jobbet? Om man trots goda arbetsinsatser inte har fått någon form av befordran på länge så kan det vara dags att se sig om. Men först bör du givetvis uppmärksamma din chef på att du vill avancera på arbetsplatsen. Det kan ju vara så att ledningen har missat hur ambitiös du faktiskt är. Kräv en plan, steg för steg.

Du blandar ihop arbetsplatsen med din familj:

”Här är vi som en familj”. Frasen används ofta för att understryka hur god stämningen är bland kollegorna. Är du orolig för att en ny arbetsplats inte kommer erbjuda den unika sammanhållningen? Det kan bromsa din karriär, och det är inte säkert att kollegorna resonerar på samma sätt. Plötsligt kan dina ”bästisar” förvinna till nya jaktmarker. Och om ni nu är så goda vänner så kan ni ju träffas på fritiden.

Ett jobberbjudande är bindande:

Många har fått för sig att man bara går på anställningsintervjuer efter att man bestämt sig för att byta jobb. Så är det inte alls. Tvärt om är det bra att då och då ta intervjuer – att se sig om och ”doppa tårna i vattnet”. Om inte annat så kan det andra företaget ge ett perspektiv på din nuvarande anställning. Och att tacka nej till ett jobberbjudande innebär inte att du hamnar på ”svarta listan” – tvärt om. Dessutom blir du bättre förberedd till den dag då du verkligen vill ta dig vidare.

Din arbetsgivare är speciell:

Visst – ni får bullar och muffins, tårta till allas födelsedag och AW med fri bib. Men hur mycket är det värt att bli ”veckans anställda”, med fria wienerbröd? Att trivas på sitt jobb är givetvis viktigt, men ofta blir arbetet mer intressant ju högre upp du tar dig på karriärstegen. Och du bör givetvis ha som mål att pumpa upp lönen. Har din nuvarande arbetsgivare levererat detta? För varje år du tillbringar på din ”trevliga” arbetsplats utan avancemang blir du frånkörd av dina kursare, som har haft siktet inställt på sina karriärer. Byt jobb och köp ditt eget fikabröd.

John Edgren

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap