Därför bildades föreningen Kraftkvinnorna

2018-03-08 08:32  
Anna Elmfeldt.

Föreningen Kraftkvinnorna bildades efter ett seminarium där endast en kvinna var på scenen. Sedan dess har gruppen jobbat för ökad jämställdhet i energisektorn.

Upprinnelsen till Kraftkvinnorna var ett seminarium arrangerat av Dagens Industri.

– Då var det bara en enda kvinna på scenen och det var jag. Och jag var sponsor, så jag hade i princip betalat mig upp på scenen, berättar Anna Elmfeldt, som ingår i Kraftkvinnornas styrelse.

Det ledde till att Kraftkvinnorna bildades 2015. Sedan dess jobbar gruppen för att öka jämställdheten i energibranschen.

I dagsläget är 25 procent av de anställda i energisektorn kvinnor. Men branschen hamnar på sista plats, av elva möjliga branscher, när det gäller andel kvinnor i ledningsgrupp och styrelse, enligt All-brightstiftelsens senaste rapport.

Kraftkvinnorna agerar på flera sätt. Bland annat uppvaktar de arrangörer av större seminarier för att uppmana till jämställda paneler.

– Vi tycker att vårt arbete har fått ett visst genomslag när det gäller synlighet. Vi ser en markant förändring när det gäller jämställda paneler, säger Anna Elmfeldt.

"Branschen är mansdominerad historiskt"

Dessutom utser föreningen varje år Årets kraftkvinna för att lyfta fram kvinnliga förebilder. På hemsidan publiceras även en lista på kvinnor i energisektorn för att det ska bli enkelt för rekryterare, seminariearrangörer och journalister att hitta kvinnlig energikompetens.

I statistiken syns emellertid ingen större förändring.

– Om man ser på bolagsnivå går det sakta framåt med någon futtig procent. I Allbrights statistik över ledande positioner brukar energisektorn vara bland de sämsta, säger Anna Elmfeldt.

Vad beror det på, tror du?

– Branschen är mansdominerad historiskt och vår hypotes är att de som rekryterar främst tittar på sitt eget nätverk, som oftast består av män. Därför tillkommer nya män. Sedan är det något mindre underlag för kvinnor, eftersom fler män utbildar sig till ingenjörer.

Vilka åtgärder behövs av bolag och politiker för att det ska bli en förändring?

– Jämställdhet är väsentligt för kompetensförsörjningen och för att förstå våra kunders behov. Jag tror att bolag bara måste bestämma sig. Jämställdhet är inte svårare än något annat affärsprojekt.

Linda Nohrstedt

Mer om: Jämställdhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap